SNAŽNO UTIČU NA ORGANIZAM: Naučnici otkrili najkorisnije i najštetnije namirnice

Naučnici sa Univerziteta Tafts napravili su tabelu korisnih namirnica na osnovu analiziranih 8.000 proizvoda, uključujući i napitke.

1. Kao dve najzdravije namirnice istakle su se sveže maline i slani bademi

Osim što su ukusne, maline su izuzetno zdravo i hranljivo voće, a imaju i brojna lekovita svojstva. Sadrže vitamin C, pa samo jedna porcija od 100 g malina sadrži 25-35% dnevne potrebne vrednosti vitamina C. Maline su i snažni antioksidansi i sadrže i vitamine B, E i K i minerale kalijum, magnezijum, mangan, bakar. Čiste krvne sudove, pozitivno utiču na metabolizam i na nivo šećera u krvi, odlične su za imunitet, a čaj od maline posebno se preporučuje kod prehlade.

Drugi po redu na spisku najkorisnijih namirnica su slani bademi koji sadrže vitamine, proteine, vlakna, kalcijum, kalijum i riboflavin. Takođe, sadrže masnoće koje su zdrave i pozitivno utiču na zdravlje srca, regulišu nivo holesterola, sjajni su izvor proteina, pozitivno utiču na crevnu floru i na lepotu kože i kose.

2. Na dnu liste nalaze se dve najštetnije namirnice, a to su instant nudle (rezanci) i čokoladni puding

Ove dve namirnice u sebi sadrže puno hemikalija, aditiva, obilje soli, veštačke pojačivače ukusa i masti.

Svaka namirnica koju unesemo ima određeni uticaj na zdravlje naših organa i celokupnog organizma, zbog toga je važno da uvek biramo organsku i svežu hranu prirodnog porekla, a smanjimo unos grickalica, slatkiša i instant jela koja sadrže hemikalije.

Izvor: Lovesensa.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još