ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Deca obolevaju od kovida-19 četiri do pet puta češće nego ranije

Dečiji kardiolog Igor Stefanović je izjavio da danas deca obolevaju od kovida-19 četiri do pet puta češće nego što je to bio slučaj ranije.

- Kliničke slike i dalje najčešće jesu blage, ali ima i težih formi infekcije. Deca mogu obolevati sa najčešće respiratornom simptomatologijom, ali kod dece se javlja i jedan poseban klinički entitet – multisistemski inflamatorni odgovor - rekao je Stefanović gostujući u "Novom danu" i dodaje da se on javlja obično do mesec dana nakon akutne infekcije.

Multisistemski inflamatorni odgovor se prepoznaje, objašnjava Stefanović, po zahvaćenosti dva ili više organska sistema.

- Ta deca su visoko febrilna dva ili više dana najčešće. Ta temperatura slabo reaguje na uobičajene antipiretike, deca su letargična, malaksala, umorna, odbijaju obroke... - navodi on.

Poruka roditeljima je da obrate pažnju na stanje svog deteta iako je imalo blaži oblik kovida-19.

- Ako ima upornu temperaturu, često ta deca imaju difuznu ospu po celom telu, imaju uvećane žlezde vrata, crvenilo usana i jezika... - navodi on.

Za decu koja prođu kroz blagu kliničku sliku ili su asimptomatska, važno je da prođe karantinski period i nakon toga mesec dana poštede od aktivnosti.

Deca koja se ozbiljno bave sportom zahtevaju kardiološki pregled, dodaje Stefanović i ističe da ih treba postepeno vraćati u trenažni proces nakon preležanog kovida.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još