Odmor u Pekingu

Prva samostalna izložba fotografija Srđana Tkačenka, grafičkog dizajnera iz Beograda, otvorena je ove nedelje u galeriji "Žad" u Muzeju primenjene umetnosti. Na otvaranju gužva i puno ljudi, onih koji prate sva pulsiranja likovnog života grada, prijatna muzika u ofu... A na crno-belim fotografijama, objedinjenim pod naslovom "Rest in Beijing" (Odmor u Pekingu) - spavači. Kinezi uhvaćeni objektivom u trenutku popodnevnog sna u raznim delovima Pekinga.

Nemaju samo Španci sijestu. Imaju je i Kinezi i traje od dva do četiri po podne. Peking je megalopolis, Kinezi spavaju na raznim mestima, i onda kada su daleko od kuće a savlada ih umor. Tkačenko je uhvatio deliće njihovog sna, slikao ih u raznim položajima i komponovao fotografije tako da su spavači u prvom planu, a u pozadini urbani pejzaži - stanice metroa, Zabranjeni grad, hramovi, savršeno uređeni parkovi, trg Tjenanmen, pijace, ili samo obrisi stakla ogromnih zgrada i zidovi... Pred našim očima su i mali portreti Kineza i ogroman grad koji je deo njih (i obrnuto). Precizno komponovane fotografije nude male lične priče, i zajednički imenitelj, i drugačije poimanje života, i atmosferu metropole Dalekog istoka.

Tkačenko nam je pre zvaničnog otvaranja izložbe ispričao da u Kini živi već devet meseci i da je radio razne poslove. Pored ostalog, držao je i časove engleskog. Bio je fasciniran time što u dnevnoj pauzi na ulici spavaju Kinezi svih društvenih slojeva - japiji, prodavci, studenti... i želeo da zabeleži to svojevrsno sjedinjenje u snu. Rekao nam je i da su Kinezi mnogo opušteniji od nas i da mu je, kad je posle devet meseci došao ovamo, sve bilo nekako agresivno.

Tkačenko je rođen 1981. Diplomirao je grafički dizajn u Beogradu, a od 2001. radi kao nezavisni grafički dizajner. Dizajnirao je logotipe i vizuelne identifikacije brojnih domaćih kompanija, kao i grafička rešenja promotivnih materijala - novinskih oglasa, bilborda, flajera, kataloga i kalendara. Radio je i dizajn ambalaže, CD omota i postera, postavio grafičke standarde akademskog magazina "Student". U Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" bio je oficijelni fotograf i uradio idejno rešenje za plakat i program predstave "Bre Cabare". Osnovao je i "Mean Machine Inc", organizaciju za grafički dizajn, streat art i fotografiju.

Tkačenko nam je rekao i da se vraća u Peking, s namerom da tamo radi u struci i bavi se fotografijom.

Izložba u MPU otvorena je do 20. februara.

Tekst: Jelena Jovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još