SPREČAVAJU PROPADANJE MOŽDANIH ĆELIJA I POBOLJŠAVAJU PAMĆENJE: Šest namirnica povoljno deluju na zdravlje mozga

Pravilan izbor namirnica može znatno da poboljša zdravlje našeg mozga, zato pametno birajte. Ova hrana sprečava propadanje moždanih ćelija, ali i poboljšava pamćenje.

1. Skuša

Omega-3 masne kiseline daju fluidnost ćelijskim membranama, što poboljšava komunikaciju između ćelija. Skuša je puna omega-3 masnih kiselina i ako je jedete nekoliko puta nedeljno, možete da povećate sposobnost učenja, poboljšate raspoloženje i pamćenje. Tako da, više nećete nikad zaboraviti da skušu stavite u svoju potrošačku korpu.

2. Kivi

Samo jedan kivi sadrži više vitamina C nego što se dnevno preporučuje, a ujedno štiti mozak od slobodnih radikala, koji mogu da smanje njegovu funkciju, uspore memoriju i sposobnost rešavanja problema. Birajte mekani kivi koji možete da jedete kašičicom.

3. Bademi

Fenilalalin u bademima ima sposobnost da pređe granicu između krvi i mozga, u kojem stimulišu neurotransmitere dopamin, adrenalin, noradrenalin, koji podižu raspoloženje. Bademi su bogati riboflavinom (B2) koji pojačava memoriju.

4. Suve kajsije

Istraživanja u Americi pokazala su da visoke količine gvožđa povećavaju nervnu aktivnost u levoj hemisferi mozga (odgovorna za analitičko mišljenje). Zato pojedite nekoliko suvih kajsija dnevno, jer njihov vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa. Pritom, uticaj suvih kajsija na varenje će biti pozitivan.

5. Jaja

Holin, koji se nalazi u jajima, održava fleksibilnost i integritet membrana ćelija mozga, bez čega nutrijenti koji se baziraju na mastima, kao i otpadni produkti metabolizma, ne bi mogli da prolaze kroz ćelijske zidove. Holin je ključna komponenta aceltiholina koji prenosi poruke između nerava i mišića. Jaje je pravi poklon paket za vaš mozak!

6. Teleća džigerica

Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti. Teleća džigerica sadrži posebno velike koncentracije folata. Najbolja je jednostavno propržena sa lukom, naravno uz dobro vino.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još