OVO JE NAGRADA POSVEĆENA SVIM ŽRTVAMA I MAJKAMA: Jasna Đuričić proglašena za najbolju evropsku glumicu

Evropsku filmsku nagradu za najbolji film u 2021. godini dobilo je ostvarenje "Quo vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić. Žbanić je dobila nagradu i za najbolju režiju, a za najbolju glumicu proglašena je Jasna Đuričić.

Žbanić je zahvalila "ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira u Evropi danas".

Đuričić je zahvalila ekipi filma i rediteljki Jasmili Žbanić, navodeći da je ta nagrada istovremeno nagrada i "za sve žrtve i za sve majke".

- Vi ste najbolja ekipa, uvek ćete mi ostati u srcu. Hvala Jasmili, dala si nešto jedinstveno, priliku i prostor da konačno kažem sve što mislim i osećam o bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gde se niko drugi nije usudio da ode. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama - rekla je Đuričićeva.

Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju režiju u 2021, u konkurenciji sa Florijanom Zelerom ("Otac"), Paolom Sorentinom ("Bila je to božija ruka"), Raduom Žudeom ("Baksuzni seks ili luda pornografija") i Džulijom Dukorno ("Titan").

Ovogodišnje Evropske filmske nagrade dodeljene su u Berlinu, na svečanom proglašenju koje je bilo hibridno, pa su nominovani i dobitnici učestvovali u različitim digitalnim formatima, zbog epidemijske situacije.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Entoni Hopkins za ulogu u filmu "Otac".

Za najbolji scenario nagrađeni su Kristofer Hempton i Florijan Zeler za film "Otac".

Bosanskohercegovački film "Quo vadis, Aida?" bio je nominovan u čak četiri kategorije.

Izvor: N1
Foto: Nebojša Babić/Promo

Pogledajte još