VLASTI POKRENULE ISTRAGU: Novozelanđanin primio deset doza vakcine protiv korone u jednom danu

Vlasti Novog Zelanada pokrenule su istragu posle vesti da se neidentifikovani muškarac vakcinisao deset puta u jednom danu, objavili su juče lokalni mediji.

Pretpostavka je da se muškarac za novac vakcinisao umesto drugih koje žele da potvrdom o vakcinaciji dobiju privilegije, ali ne i da se vakcinišu, a novozelandsko ministarstvo zdravstva je ozbiljno shvatilo tu situaciju, navodi portal "Staf".

Menadžerka programa vakcina Ministarstva zdravlja Novog Zelanda Astrid Kornif rekla je da su zvaničnici "svesni problema" i da ga shvataju "veoma ozbiljno".

- Veoma smo zabrinuti zbog ove situacije i radimo sa nadležnim agencijama - rekla je Kornif i naglasila da je netačan status da vakcinacija ugrožava u budućnosti ne samo pojedince već i njihove prijatelje, rodbinu i širu zajednicu i dodala:

- Ako znate nekog ko je primio više vakcina nego što je preporučeno on bi što pre morao da zatraži klinički savet - preporučila je Astrid Kornif.

Oko 89 odsto stanovnika Novog Zelanda je potpuno vakcinisano sa dve doze, a u toj ostrvskoj zemlji sa oko pet miliona stanovnika do sada je prijavljeno oko 12.500 slučajeva zaraze i ukupno 46 smrtnih ishoda od infekcije od početka pandemije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još