New York u Staroj kapetaniji

Ratko Čupić nam je doneo New York u Staru kapetaniju u Zemunu. Njegov NY, ali NY. Svi smo mi bili u NY, ovako ili onako, ali smo bili. 

Neko je stvarno bio, drugi u mašti, treći posredstvom filma ili neke druge umetnosti. Malo je onih koji nikad i nikako nisu bili u NY. U tom smislu NY je gotovo opšte mesto cele jedne generacije (generacija rock i pop-kulture).

U podnaslovu teksta u katalogu, koji su potpisali Joca, Ivana i Toma, stoji lepo, crno na belo, nešto što je Woody Allan rekao još davne 1979. godine na Manhattan-u: "Voleo je Njujork, uprkos tome što je on za njega bio metafora propadanja savremene kulture. Kako je teško živeti u društvu otupelom od droge, glasne muzike, televizije, zločina, smeća…" 
 
NY RČ je sve to (što je tačno i fantastično izrekao kao optužujuću istinu WA o velikoj jabuci) i još što šta pride ispričao o NY, samo rečeno, pretočeno u poetiku vizuelnog visokoestetiziranog izdizajniranog likovnog jezika. Voleti jedan grad sa svim njegovim manama i vrlinama, plusevima i minusima, lepotama i ružnoćama, dobrima i zlima, bogatima i siromašnima, i prikazati ga ne kritikujući ali ni ne hvaleći ga, već iznositi svoj intimni osećaj o gradu koji voliš, čak i kad ne znaš tačno zašto, velika je umetnost. Rezultat su gotovo apstraktne slike (sklon sam da poverujem da mi je ovde reč gotovo suvišna) sa ipak jasnom idejom od kog predloška se pošlo, kojim postupkom se išlo, i do kog rezultata se došlo. A rezultat je tu, nama na uvid i slobodno tumačenje i čitanje, kako ti drago, i ostaje nam samo da uživamo.

Izložbu je kratkim i nadahnutim govorom otvorila Vera Vitorović, urednik likovnog programa Umetničke galerije Stara kapetanija, osvrnuvši  se na biografiju umetnika i davši svoje viđenje kroz likovni osvrt na delo kojim nam se RČ predstavio. Posle par pićenceta znao sam da ću kad dođem kući sa izložbe potražiti stare snimke NY underground muzičke scene, možda Lou Reed.

Izložba New York Ratka Čupića je otvorena 7. februara i trajaće do 19. februara. Mi smo bili i u NY i u NY RČ, i jedan i drugi su OK, a i LR nije loš, naročito A Walk On The Wild Side. Prošetajt se vi lepo do Manhattan-a (do Zemuna) to je u New York-u i nije daleko (od Beograda), da se podsetite ili da se možda po prvi put osetite bar malo kao da ste i vi Njujorčanin, šta god to značilo!?

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić 

Pogledajte još