SA ENERGETSKOG ASPEKTA, POSTOJE TRI VRSTE HRANE: Da li konzumirate blagodatnu, stimulativnu ili kradljivicu energije?

Ukoliko krenemo sa biološke tačke gledišta mi smo ono što jedemo. Svaki zalogaj hrane koji unesemo u usta i progutamo, neposredno deluje na naše fizičko zdravlje, a isto tako, a naučno je potkrepljeno, da ona deluje na naše misli i raspoloženje.

Hrana je gorivo - visoko, srednje ili niskokalorično. Naučna istraživanja su dokazala da hrana neposredno deluje na rad mozga, pamćenje, spavanje, potištenost, bol...

HRANA KOJA NA NAŠ ORGANIZAM DELUJE BLAGODATNO

U ovu grupu ubrajamo voće, dobar deo povrća, mahunarke, orašaste plodove, žitarice, mleko, začinsko bilje u umerenim količinama. U ovakvim izvorima hrane imamo sve što je potrebno za normalnu funkciju ljudskog organizma. Belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale.

STIMULATIVNA HRANA

To je vrsta hrane koja nas tera na konstantnu aktivnost, izaziva nemir i želju za stalnim promenama. Kada ovakava hrana prevladava postajemo nervozni i puni nemira. Iz jednostavnog razloga, zato što kada pojedemo hranu koja u sebi sadrži ovakvu energiju sami postajemo ta energija. Kada je unesemo, ona stimuliše i dušu i telo. U koliko želimo biti smireni i uravnoteženi, moramo voditi računa o količini ove vrste namirnica.

Ovakvu hranu nalazimo u svim napicima koji sadrže kofein i tein (kafa i crni čaj), sva gazirana pića, čokolada, mlevena paprika i određeni lekovi.

HRANA KOJA JE KRADLJIVAC NAŠE ENERGIJE

To je hrana koja izaziva tromost, neraspoloženje. Ona zavlada čovekovim umom, osoba postaje lenja, troma, pospana, dolazi faza ravnodušnosti, nema kretanja i inicijative za promenama na bolje.

U ovu hranu spadaju sve vrste ribe, jaja, luk, pečurke, alkohol, duvan, droga, te sva industrijski obrađena i pokvarena hrana.

Izvor: Naturalnicentar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još