Radnicima RTB-a 25 miliona

Kupac se obavezao da investira 230 miliona dolara, preuzme 4.691 zaposlenog i da u roku od tri godine ne otpusti nijednog radnika.

U Vladi Srbije juče je potpisan Ugovor o prodaji RTB Bor austrijskom konzorcijumu "Ajtek-Briksleg" za 466 miliona dolara, pri čemu se kupac obavezao da poveća sumu za investicije s obaveznih 180 miliona na 230 miliona dolara. Kupac se takođe obavezao da preuzme 4.691 zaposlenog i da u roku od tri godine ne otpusti nijednog radnika. Na konferenciji za novinare u Beogradu povodom potpisivanja ugovora o prodaji imovine RTB-a i ustupanja eksploatacionih prava, rečeno je da je 25 miliona dolara od prodajne cene namenjeno isplati nagrada za 4.691 radnika tog kombinata. 

Od 466 miliona evra, dobijenih od prodaje Rudarsko-topioničarskog basena Bor, oko 25 miliona evra biće podeljeno zaposlenima u toj kompaniji, i to po 200 evra po godini radnog staža, rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Na pitanje da li će pravo na stimulacije imati i penzioneri i bivši zaposleni, Dinkić je odgovorio da je to stvar dogovora sindikata, ali da će ukupna suma i dalje ostati 25 miliona evra. Objašnjavajući strukturu investicionog programa, Dinkić je naveo da će u izgradnju nove topionice i rafinacije bakra biti uložen oko 131 milion dolara, u rudnike bakra Bor oko 67,5 miliona dolara, a u rudnik bakra Majdanpek oko 31,5 miliona dolara. On je dodao da je ugovorom predviđeno da austrijski kupac investira u opremu za zaštitu životne sredine i na taj način smanji zagađenje koje stvara topionica i naveo da "Ajtek-Briksleg" mora da ispoštuje ekološke standarde u roku od četiri godina od momenta zaključenja transakcije. 

Dinkić je rekao da će, po ugovoru, finansijska transakcija biti izvršena najkasnije 25 dana od momenta potpisivanja ugovora. Jedan od suvlasnika austrijskog konzorcijuma "Ajtek-Briksleg" Mirko Kovač potvrdio je da je 60 miliona dolara na ime bankarskih garancija obezbeđeno od bankarskog konzorcijuma, ne navodeći o kojim bankama je reč. Na pitanje od kojih sredstava će isplatiti kupoprodajnu cenu, Kovač je odgovorio da će suma biti isplaćena "od kredita bankarskog konzorcijuma i sopstvenih sredstava".

("Pregled")

Pogledajte još