REZULTAT ABDOMINALNE INFEKCIJE: Sindrom iritabilnog creva nije umišljena bolest

Sindrom iritabilnog creva može da bude rezultat abdominalne infekcije koja izaziva alergijski odgovor, piše "The New England Journal of Medicine".

Primećeno je da gastrointestinalne infekcije često prouzrokuju bol u stomaku nakon jela i kod dece i kod odraslih, a za mnoge je frustrirajuće što im nije dijagnostikovan sindrom iritabilnog creva.

- Kliničari često imaju utisak da je bolest umišljena - kaže dr Mark E. Rotenberg sa odeljenja za alergiju i imunologiju u medicinskom centru dečje bolnice Sinsinati.

Trenutna teorija ukazuje na to sa osobe sa sindromom iritabilnog creva imaju bolove u stomaku tokom svakodnevnih aktivnosti jer su im crevni nervi osetljiviji u poređenju sa onima koji nemaju sindrom, ali u vreme emocionalnog i fizičkog stresa, kao što je gastrointestinalna infekcija, ovi simptomi jačaju zbog načina na koji se nervni signali obrađuju u mozgu, navodi se u članku.

- Stres menja i može da pogorša fiziologiju osnovne bolesti, ali nije uzrok sindroma iritabilnog creva - ističe dr Rotenberg.

Međutim, nova studija, koju su na miševima sproveli Agilera-Lizaraga i saradnici, otkrila je da gastrointestinalna bakterijska infekcija razbija zaštitnu sluznicu debelog creva, čineći ga osetljivijim na alergene hrane koji mogu da prodru u sluznicu, izazivajući alergijski odgovor.

Ipak, studija je ograničena je rezultati sprovedeni na miševima ne mogu da se upoređuju sa onima sprovedenim na ljudima.

- Iako bi mnogo toga još trebalo da se razjasni, noviji podaci podupiru hipotezu da uobičajene gastrointestinalne bolesti, kao što su sindrom iritabilnog creva i funkcionalna bol u stomaku, mogu da budu alergijski poremećaji prouzrokovani hranom - zaključio je dr Rotenberg.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još