Preuzmite kormilo

Beogradski salon nautike postao je poznat u jugoistočnoj Evropi kao mesto gde se tradicionalno okupljaju sadašnji i potencijalni vlasnici čamaca i jahti, kao i ljubitelji krstarenja.

Luksuzne jahte, brodovi, gliseri, jedrilice, skuteri i čamci za ribolov i mini izlete uplovili su na sva tri nivoa Hale 2, koja zauzima 9.000 kvadratnih metara. Za ljubitelje vodenih lepotica potrudilo se čak 80 domaćih i inostranih izlagača, koji su izložili oko 60 plovila, različitih vrsta i dimenzija. Pojavili su se "Regal", "Linsen", "Monterey", "Chrus Craft", "Rinhen" i mnogi drugi. Većina je za svoje modele ponudila sajamski popust od 10 do 20 odsto i prateću opremu u vidu transporta plovila, vanbrodskih motora, pontona, opreme za ronjenje i ribolov, odeće za nautičare, bazena...

Najjeftiniji su delovi prateće opreme, kao što su naočare za ronjenje od 35 evra, peraja - 90 , skije - 100. Banana za četiri osobe, koju vuče čamac, košta 300 evra, ronilačko odelo 400, a motor od 2,5 konja 750 evra. Pravu atrakciju izazvao je okrugli "roštilj čamac" prečnika tri i po metra, nemačke kompanije "Bbq donat", napravljen za deset osoba. U središtu se nalaze roštilj na brikete i suncobran, a košta 16.000 evra. Svetsku premijeru imao je vojno-policijski čamac "Zodijak", konstruisan za posebne potrebe. Predviđen je za brzi prevoz ljudstva, interventnih ili ronilačkih jedinica. Dugačak je sedam i po, širok tri metra, a nosivost mu je 22 putnika. Najatraktivniji je patrolni čamac koji za samo četiri sekunde postiže brzinu od 100 km/h i košta oko 150.000 evra.

Izlagači su nam rekli da se profil kupaca poslednjih godina dosta promenio.Nekada su kupovali samo bogataši, a danas kupuju i inženjeri, doktori i vlasnici manjih firmi, koji plaćaju uglavnom na kredit. Cene ko cene - šarenolike, kreću se od 29.000 pa do šest miliona evra. Svota govori i o unutrašnjem luksuzu, koji čine kuhinja, kupatilo, dnevna i spavaća soba, kožne garniture i još mnogo toga što bi trebalo, bar, videti. Ako, pak, ne bolujete od luksuza i veličine, onda ćete biti zadovoljni i malim belim gumenjakom za zaljubljene golupčiće od 730 evra.

Cilj Salona jeste da se ukaže na nautički potencijal Srbije i Beograda, koji je registrovan kao pomorska lučka kapetanija na ušću Save i Dunava, ali i da ljubiteljima nautike približi svetske trendove u ovoj oblasti.

Salon je otvoren do 10. februara

Tekst: Jelena Antonijević
Foto. Marko Risović

Pogledajte još