ODZVONILO PRODAJI PREKO TELEFONA: Zakon o zaštiti potrošača važi od ponedeljka - uz Registar "Ne zovi" kraj neželjenim pozivima

Novi Zakon o zaštiti potrošača već je stupio na snagu, ali početak njegove primene očekuje se za par dana - 20. decembra. Jedna od glavnih novina - uvođenje registra "Ne zovi", koji bi trebalo da spreči praksu trgovaca da neželjenim pozivima uznemiravaju građane, ipak će zaživeti tek - iduće godine. Za nepoštovanje ovog pravila trgovcima prete novčane kazne u fiksnom iznosu. Maja Anokić, predsednica Centra potrošača Srbije CEPS ističe da su, uz registar "Ne zovi", glavne novine zakona uvedene pri reklamaciji, isporuci robe, kao i kod usluga skupljih od 5.000 dinara, za koje će potrošaču morati da se da predračun.

Primena Zakona o zaštiti potrošača počinje za nekoliko dana, a već se najavljuje novi registar pod nazivom "Ne zovi" koji bi trebalo da spreči praksu firmi koje građanima putem telefonskih poziva, poruka, mejlova nude robu i usluge. Iako primena odredbe o novom registru počinje 20. decembra, na mogućnost zaštite koju on pruža ćemo još sačekati.

Sagovornica ističe da će registar "Ne zovi" početi da radi za oko godinu dana pošto je potrebno prethodno doneti podzakonske akte koji se odnose na novi zakon, uključujući i pravilinik kojim se reguliše rad novog registra.

- Procedura kod upisivanja ići će ovako: potrošač svom operateru mobilne i fiksne telefonije prilaže zahtev da se upiše u registar. Taj zahtev će biti na obrascu koji tek treba da bude definisan. U bazi tog registra postojaće više stavki – ime, JMBG, broj telefona, datum upisa, ali neće sve stavke biti vidljive – biće vidljiv samo kontakt telefon i datum upisa. To znači da će bilo koji trgovac, koji nešto nudi, morati prvo u registru da proveri da li je potrošač upisan ili ne - ističe Maja Anokić.

Trgovac neće smeti da pozove potrošače koji su upisani u registar.

- Odnosno – moći će da pozove i njih, ali su za to predviđene sankcije, pa trgovac mora da odluči da li mu je to isplativo - navodi Anokić.

Šta ako ipak pozove?

Za trgovca koji ipak pozove osobu koja je upisana u registar "Ne zovi" predviđena je prekršajna kazna.

- Predviđeni su fiksni iznosi kazni – za pravna lica je ona 50.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu kazna je 8.000 dinara, dok je za preduzetnike 30.000 dinara - navodi sagovornica dodajući da su fiksne kazne "baš novina" zakona – predviđene su kazne za 33 prekršaja.

Promene kod garancija

Primena novog zakona donosi i novine u oblasti garancija.

- Garancija će morati da bude u pisanom obliku, prvenstveno na papiru ili na trajnom nosaču zapisa – to znači nešto što ne može da se menja – kad pošaljete imejl, disk, ako se potrošač saglasi - navodi ona.

Druga bitna stvar je, kaže, kod saobraznosti.

- U prve dve godine potrošač će se po osnovu saobraznosti obraćati prodavcu i tu su sada prava dosta šira, a posle dve godine isključivo se ide na davaoca garancije - navela je Anokić.

Kod ulaganja reklamacije, dodaje, potrošač ne može da bude odbijen da uloži reklamaciju.

- Trgovac mora reklamaciju da uzme u rad, druga je stvar kako će je rešavati. Naši potrošači navikli su na rok od osam dana, pa se čeka unedogled... Sad je uvedeno da nakon osam dana potrošač ima tri dana za odgovor – da li je saglasan sa predloženim rešenjem reklamacije, ili ne - ističe predsednica CEPS-a.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još