STRUČNJACI SAVETUJU: Koje lekove obavezno treba da imate kod kuće

Neke lekove i farmaceutske proizvode uvek je dobro imati u domu.

Doktorka Žaklin Tomsic otkrila je kojih je to pet stvari koje bi uvek trebalo imati u ormariću u kupatili ili ladici s lekovima.

Paracetamol

Kad osetite glavobolju, paracetamol može da pomogne. Ova doktorka ističe da on pomaže kod blage do umerene boli od glavobolje, bolova u mišićima, menstruacije, prehlade i grlobolje, zubobolje, bolova u leđima, artritisa, kao i za smanjenje temperature.

- Kada se koristi prema uputstvima, to je vrlo siguran i efikasan lek - dodaje.

Ibuprofen

Druga opcija za ublažavanje bola je ibuprofen.

- Nesteroidan je, deluje protiv bola i protivupalno. Pomaže u situacijama upale koja uključuje bol, osetljivost, oticanje i ukočenost, uobičajenu kod artritisa i nakon operacije. Takođe, ublažava glavobolje, bol u mišićima, bol uzrokovanu menstruacijom, prehladom i grloboljom i zuboboljom. Snažan je lek za smanjenje temperature - navodi Tomsic.

Antiseptik

Ne morate zbog svake ogrebotine i rane da idete kod lekara, pogotovo ako nisu duboke, ali dobro ih je tretirati i antiseptikom.

Antiseptik se primenjuje na koži kako bi se rana ili ogrebotina zaštitila od bakterijske invazije. Nanosi se na čistu ranu dva do tri puta dnevno.

Difenhidramin

Difenhidramin je blokator histamina i koristi se u mnogim situacijama.

- Najčešće se koristi za ublažavanje crvenila, nadraženosti, svraba očiju ili kože, kijanja i curenja iz nosa uzrokovanih peludnom groznicom ili alergijama, kao i kašlja uzrokovanog manjom iritacijom grla ili disajnih puteva - tvrdi Tomsic.

Treba napomenuti da difenhidramin uzrokuje pospanost, pa se ne sme voziti pod njegovim uticajem niti bi ga trebalo uzimati s drugim lekovima za smirenje.

Krema sa zaštitnim faktorom

Kremu za sunčanje treba nanositi svakodnevno, ne samo leti ili kada ste na plaži.

- Važno je da je nanosite svakodnevno, posebno na lice. Potražite vodootporne kreme s SPF-om 30 ili više. Obilno je nanesite ujutro i ponovo nakon znojenja ili plivanja. Krema za sunčanje širokog spektra štiti od UVA i UVB zraka - kaže Tomsic.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još