Arsen Venger ušao u istoriju Arsenala

LONDON, 1. oktobra (Beta-AP) - Prošlo je 13 godina od trenutka kada su navijači Arsenala odluku o imenovanju novog trenera dočekali sa pitanjem "Ko je Arsen?", a danas je francuski stručnjak Arsen Venger ušao u istoriju londonskog kluba kao trener koji je proveo najviše vremena na klupi "tobdžija".

Venger je 1996. godine zamenio Džordža Alisona na klupi Arsenala i od tada je prošlo 4.749 dana.

Francuski stručnjak za tri nedelje puni 60 godina, a do sada je sa Arsenalom osvojio četiri FA kupa i tri titule prvaka Engleske.

Venger, međutim, ne želi da priča o prošlosti, već razmišlja o budućim izazovima kluba iz severnog Londona.

Dok su ostali veliki engleski klubovi trošili i više od 30 miliona evra za jednog igrača, Venger je "sačuvao novčanik" čelnicima kluba i opredelio se da šansu daje mladim, talentovanim igračima.

"Kada pogledate fudbalere koji su sinoć izašli na teren, jasno vam je zašto nema potrebe da trošimo veliki novac na pojačanja", rekao je Venger posle pobede nad Olimpijakosom (2:0) u Ligi šampiona.

"Sada, kada je Arsenal saopštio da je u finansijskom plusu, neki ljudi očekuju da počnem da trošim novac na sve strane", dodao je francuski stručnjak.

On je podsetio da je, godinu dana pre nego što je preuzeo Arsenal, londonski klub odbio da ga angažuje.

"Verujem da je kada sam prvi put došao na razgovor, klub već zauzeo stav da ne želi da mi ponudi posao. Tada su angažovali Brusa Riola i u tom trenutku možda je on bio bolji kandidat. Otišao sam u Japan da treniram Nagoju i nisam bio razočaran zbog toga, jer je bilo fantastično. Odlučio sam da ću se u Evropu vratiti samo u slučaju ponude nekog velikog kluba", objasnio je Venger.

Po dolasku u Arsenal, njega je sačekala grupa odbrambenih igrača koji su uglavnom bili stariji od 30 godina, ali je uspeo da ih natera da igraju atraktivan fudbal. Od tog trenutka do prve osvojene titule prvaka i FA kupa prošle su dve godine.

To je bio početak nove ere Arsenala, u kojoj je Vengerova ekipa postala jedna od najkreativnijih u Evropi.

Venger je u Arsenalu radio sa velikim brojem talentovanih igrača, od kojih će navijači najviše pamtiti Ijana Rajta, Tjerija Anrija, Denisa Bergkampa, Robina van Persija i Seska Fabregasa.

Mediji i navijači, međutim, zamerili su Vengeru što često dovodi 16-godišnje igrače iz inostranstva, zbog čega su i FIFA i UEFA rešile da se pozabave tim problemom i pokušaju da zabrane transfere maloletnika.

Venger je na takve kritike uvek odgovarao objašnjenjem da želi mlade igrače što pre nauči svojim metodama rada, a najbolji primer za to je Španac Sesk Fabregas, koji je kao 16-godišnjak došao iz Barselone.

Uprkos podršci navijača koji vole atraktivan stil igre Arsenala, pristalice londonskog kluba počele su da zameraju Vengeru što klub u poslednje četiri sezone nije osvojio nijedan trofej.

Arsenal ove sezone ima šansu da osvoji četiri trofeja, a čak i ako ne bude tako, niko Vengeru neće moći da ospori da ima vrhunske metode rada.

Pogledajte još