PRINCEZA HAJA NAKON PARNICE NIJE BOGATA ŽENA: Vladar Dubaija mora bivšoj supruzi i deci da plati više od 554 miliona funti

Vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid al-Maktum (72) mora po odluci suda u Londonu da plati više od 554 miliona funti (733 miliona američkih dolara) za zaključenje parnice o starateljstvu nad svoje dvoje dece.

Većina velikog iznosa pokriće doživotno osiguranje za princezu Haju bint al-Husein, polusestru jordanskog kralja Abdulaha i njihovo dvoje dece, zbog mogućih terorista i "velikog rizika" koji za njih predstavlja sam šeik. To uključuje flotu blindiranih vozila koja će se menjati svakih nekoliko godina.

Sudija je naložio Muhamedu da jednokratno isplati 251,5 miliona funti u roku od tri meseca za održavanje njenih britanskih imanja, kao naknadu za novac za nakit i trkaće konje koje je prodala i za njene buduće troškove osiguranja.

Šeik, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskim Emirata, treba platiti i tri miliona funti za obrazovanje Džalile (14) i Zajeda (9) te 9,6 miliona funti koliko za to duguje. Mora takođe da plaća 11,2 miliona funti na godinu za izdržavanje dece i za njihovo osiguranje kada odrastu.

Ukupan iznos ipak je značajno manji od 1,4 milijardi funti koliko je princeza u početku tražila.

- Zaista želim da budem slobodna i želim da oni budu slobodni - rekla je 47-godišnja Haja na sudu.

Nakon izricanja sudske odluke, šeikov portparol naglasio je da se "on uvek brinuo da njegova deca budu zbrinuta" i zatražio od medija da poštuju njihovu privatnost.

Nagodba je nova epizoda u pravnoj sagi koja je počela kada je princeza pobegla u Britaniju u aprilu 2019, strahujući za svoju bezbednost pošto je započela ljubavnu aferu sa svojim telohraniteljem i mesec dana pošto je zatražila razvod.

Londonski sud kasnije je te godine potvrdio da joj je Muhamed pretio i zastrašivao je, a da je pre takođe oteo i maltretirao svoje dve kćeri iz drugog braka.

Haja nije tražila naknadu za razvod premda je mogla da traži milijarde kao bivša supruga jednog od najbogatijih ljudi na svetu.

Šeikovi advokati tvrdili su da su njeni zahtevi preterani i da zapravo traži novac za sebe pod izgovorom da je za decu. Optužili su je i da je proneverila novac svoje dece jer je platila 6,7 miliona funti ucenjivačima koji su bili deo njenog obezbeđenja kako bi sakrili aferu.

Haja je kazala da je novac s dečjih računa iskoristila jer se bojala.

Njen advokat Nikolas Kastvort rekao je da pravni troškovi za proces koji je trajao više od dve i po godine iznose više od 70 miliona funti.

Hajini advokati rekli su sudiji da su princeza i njena deca u Dubaiju imali pristup "neograničenoj" količini novca, mogli su da koriste desetak luksuznih kuća, jahtu vrednu 400 miliona funti i flotu privatnih aviona. Princeza je raspolagala s godišnjim budžetom od više od 83 miliona funti za svoje domaćinstvo, te je za potrošnju imala još devet miliona funti.

- Ona, u kontekstu ovog predmeta, nije bogata - utvrdio je njen advokat.

Muhamed je, na primer, jedno leto na svom seoskom imanju severoistočno od Londona potrošio samo na jagode dva miliona funti.

Presuda otkriva da je princeza morala da proda imovinu vrednu 15,6 miliona funti, uključujući konje i nakit kako bi preživela do rešenja slučaja.

Dosad najveći iznos dosuđen na britanskom sudu bio je 453,6 miliona funti koliko je ruski milijarder Farkad Ahmedov morao da plati za razvod 2016. godine.

Izvor: Hina
Foto: Harper's Bazaar Arabia - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još