Država je najveći generator nelikvidnosti

BEOGRAD, 29. aprila 2011. (Beta) - Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović ocenila je u petak da je država najveći generator nelekvidnosti i dodala da će povećanje likvidnosti krenuti od države koja je u obavezi da izmiri svoje dugove za maksimum 60 dana.

"Povećanje likvidnosti će ići... tako što će država doneti odluku, odnosno obavezu da svoje dugove i preduzeća čiji je osnivač definiše sa rokom plaćanja od 60 dana", kazala je Kalanović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku u Evropskoj uniji postoji direktiva o borbi protiv kašnjenja plaćanja koja sve u lancu potraživanja vremenski ograničava na rok plaćanja od 30 dana.

"U našoj zemlji je prosek plaćanja izmirivanja dugova 128 dana, bez ikakvih normi koje utvrdjuju i dužina roka plaćanja, kao i šta se dešava ako do plaćanja ne dodje", kazala je Kalanović.

Kako je navela, prvi pravac povećanja likvidnosti će krenuti od države - da svoje dugove izmiruje za maksimum 60 dana, kao i da u istom roku dugove izmire preduzeća čiji je država osnivač.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.