PITANJE JE DANA KADA ĆE SE SEKVENCIONIRATI: Omikron soj je u Srbiji, ali još nije zvanično otkriven

Omikron soj je u Srbiji, iako još nije zvanično otkriven, ali već ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku, izjavio je sinoć ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je rekao da već ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku, i da su došli iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih, a da je pitanje dana, kako je objasnio, kada će se on sekvencionirati i kada ćemo moći da izađemo zvanično sa podatkom da smo ga otkrili.

Ministar je rekao i da su postojeće mere za sada dovoljne za brojeve novozaraženih koje trenutno imamo, a da će mere koje važe danas važiti i za doček Nove godine, 31. decembra.

Kako je rekao, važiće kovid propusnice i oni koji idu u lokale na doček moraće da budu vakcinisani ili da imaju negativan test.

Kada je reč o proslavama na otvorenom, Lončar je naglasio da će te večeri biti pojačane kontrole, ali da bi i organizatori trebalo da preuzmu odgovornost i da urade svoj deo posla.

Lončar je rekao da se Krizni štab često sastaje po manjim grupama, kao i da se medicinski deo Kriznog štaba sastaje sa predsednicom Vlade i da ti međusobni sastanci nisu uvek medijski ispraćeni.

On je naveo da uvođenje kovid propusnica na 24 sata ne bi poboljšalo situaciju, pošto nije moguće sve to kontrolisati, ali je naglasio i da je nakon uvođenja kovid propusnica poraslo interesovanje mladih za vakcinaciju.

Lončar je saopštio da je od danas u protokolu novi antivirusni lek koji će biti korišćen u zdravstvenim ustanovama, i istakao da je to još jedna dobra stvar za sve one koji se u ovom momentu razbole.

- Srbija je jedna od retkih zemalja koja to ima, kao što je imala prva u Evropi i vakcinu i sve ostalo. Kada imate te stvari i kad ih uradite, to nije vest. Da smo slučajno kasnili, to bi bila udarna vest, a kad to država odradi onda nikom nije interesantno - poručio je Lončar, prenosi Tanjug.

Lončar je rekao i da Komisija za analizu smrti tokom pandemije još nije završila svoj rad i da ga neće ni završiti u narednih par godina.

Dodao je da to neće završiti uskoro nijedna komisija u svetu, jer mora da se uradi minimum četiri ili pet analiza.

Govoreći o požaru u novoj zgradi Kliničkog centra Srbije, Lončar je rekao da je došlo do varničenja prilikom radova na drugom spratu i da je varnica pala na nivo -1, u prostoriju koja je trebalo da se radi u fazi dva.

Objasnio je da je u tom objektu bila oprema koja je čekala da se iseli, a da kada je pala ta varnica, došlo do požara koji je na vreme primećen, pa su ljudi evakuisani i vatra ugašena.

Ministar je naglasio da on ne može zvanično da govori, ali da je verovatno bilo nepridržavanja određenih mera, a da je na nadležnima da to utvrde.

Lončar je rekao i da bi građani trebalo da znaju da će pacijenti i osoblje ući u taj objekat tek kad on bude dobio sve dozvole i kada sve u njemu bude ispitano, naglasivši da to mora da se sprovede pre proleća.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još