EKSPERTI OTKRIVAJU: Devet trikova i saveta za negu kose tokom zime

Nega kose zimi jednako je važna kao u bilo koje drugo doba godine, iako na to zaboravljamo... Kada naiđe hladno vreme, nekako više pažnje posvećujemo nezi kože. Pa ipak, vremenske nepogode i te kako mogu da oštete i naše vlasi. Kako bismo to sprečili, u nastavku vam otkrivamo trikove i savete kako da negujete kosu tokom zimskih meseci.

Nega kose zimi

Nosite kapu

Kape i šeširi čuvaju kosu od vetra, snega i kiše. Uz to, uz pomoć njih, naše vlasi čuvaju vlagu. Savet je da postava u kapama i šeširima bude od svile ili satena.

Ovlaživač vazduha

Uložite u ovlaživač vazduha koji će sprečiti da vazduh u vašem domu bude suv. Samim tim će i vaša kosa biti zdravija i delovaće živahnije.

Redovno šišanje

Idite na skraćivanje krajeva na svake četiri do osam nedelja, kako bi vam kosa ostala zdrava. Time sprečavate i listanje vlasi i efekat „slame“.

Temperatura vode

Nemojte kosu prati vrelom vodom, jer ona čini kosu krhkijom i slabijom. Umesto toga, kosu perite mlakom vodom.

Izbegavajte sušenje kose fenom

Uprkos činjenici da je hladno, izbegavajte da sušite kosu fenom. Ukoliko pak morate, odaberite opciju hladnog sušenja. Takođe, izbegavajte korišćenje figara, uvijača i pegli za kosu.

Ne izlazite napolje mokre kose

Pored toga što rizikujete da se prehladite, kada mokra kosa dođe u dodir s niskim temperaturama, vlasi se lome i suše.

Uljani tretmani

Izaberite ulje prema svom tipu kose i nanesite ga na krajeve. Arganovo ulje revizalizuje suvu i oštećenu kosu, a kokosovo se preporučuje bilo kom tipu kose.

Maske

Maske za kosu su idealan način da nahranite vlasi. Pored kupovnih, možete praviti i maske u kućnoj radinosti. Najjednostavnija je da pomešate jaje i maslinovo ulje (u razmeri dovoljnoj za dužinu kose). Nanesite na vlasi i ostavite da deluje 30 minuta.

Izbegavajte često pranje

Iako smo u iskušenju da kosu peremo svaki drugi dan, pokušajte da smanjite učestalost pranja. Na ovaj način očuvaćete prirodna ulja kose i vlasi će biti zaštićene. Probajte da perete kosu samo dva, do tri puta sedmično.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još