Presuda doprinos suočavanju s prošlošću

BEOGRAD, 15. aprila 2011. (Beta) - Šef kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je u petak da je presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču značajna, jer će doprineti nekoj vrsti suočavanja sa prošlošću u regionu.

"Međunarodni sud je utvrdio da su se dogodili teški zločini za vreme operacije 'Oluja' i da postoji zajednički zločinački poduhvat u kome je učestvovao sam vrh hrvatske vlasti. To je nesumnjivo značajno", rekao je Ignjatović agenciji Beta.

Ignjatović je rekao da postupak protiv hrvatskih generala ima očekivani ishod, s obzirom na činjenicu da je za samo nekoliko dana u avgustu 1995. iz Hrvatske prognan veliki broj Srba, da je mnogo ljudi ubijeno, a imovina uništena.

Ocenio je da je presuda Markaču i Gotovini važna, jer će uticati na bolju percepciju Haškog tribunala u Srbiji i dovesti do boljeg prihvatanja svih činjenica koje je taj sud utvrdio u svim drugim predmetima.

Ignjatović je rekao da se oslobađajuća presuda Ivanu Čermaku ne može komentarisati dok se ne vidi pisano obrazloženje i podsetio da je sud doneo prvostepenu odluku na koju će verovatno žalbe uložiti i odbrana okrivljenih i tužilaštvo.

Pogledajte još