Šutanovac razgovarao sa slovenačkom ministarkom

BEOGRAD, 15. aprila 2011. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac razgovarao je u petak u Beogradu sa slovenačkom koleginicom Ljubicom Jelušič o saradnji u oblastima odbrambene industrije, zajedničke obuke i školovanja i razmene iskustava o učešću u mirovnim misijama.

Nakon razgovora u Domu garde u Topčideru, Šutanovac je novinarima rekao da postoji veliko interesovanje za zajednički nastup u oblasti proizvodnje i prodaje naoružanja i vojne opreme jer bi tako obe zemlje uposlile svoje proizvodne kapacitete a i uštedele novac jer sredstva borbene tehnike ne bi morale da kupuju od drugih proizvođača.

Odgovarajući na pitanje o mogućnostima saradnje na remontu i modernizaciji tenkova M-84 kuvajtske vojske, Šutanovac je podsetio da je prilikom nedavnog susreta lidera Srbije, Hrvatske i Slovenije izražena snažna politička podrška toj ideji, ali da je za to potrebno povezivanje konkretnih kompanija koje bi to radile i jasna ekonomska računica.

Šutanovac je rekao da je Srbija zainteresovana za iskustva koje Slovenija ima u učešću u mirovnim misijama, jer je ta zemlja u prethodnim godinama angažovala veliki broj svojih pripadnika na poslovima očuvanja mira, među kojima i na Kosovu.

Slovenačka ministarka je rekla da je veoma dobro što je Srbija opredeljena da poveća broj svojih vojnika u mirovnim misijama i to ne samo u misijama sa mandatom UN, već i u onima pod vođstvom Evropske unije, jer se tako otvara mogućnost bolje saradnje dve vojske.

Pogledajte još