Tadić zadovoljan, Josipović šokiran

KRALJEVO, 15. april 2011. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je , povodom presude hrvatskom generalu Anti Gotovini u Haškom tribunalu, da su veće šanse za pomirenje među građanima na prostoru jugoistočne Evrope, ukoliko postoje kazne koje su primerene izvršenom zločinu.

"To je sada moralno pitanje, ali je to i funkcionalno pitanje, jer ukoliko imamo dobru saradnju u regionu, onda će u njega dolaziti investitori", rekao je Tadić novinarima u Kraljevu "Generali su osuđeni za teška krivična dela i mnogi građani se sa tim teško nose. No, presuda ne dovodi u pitanje legalnost tih akcija", poručio je u izjavi novinarima Josipović.

"Uveren sam da takav zločinački poduhvat nije postojao, posebno jer teza ne podrazumeva da su svi pripadnici vojske i policije zločinci", rekao je Josipović, prenosi Nacional.hr.

U Hrvatskoj smo svesni da je zločina tokom Domovinskog rata bilo na svim stranama, pa tako i našoj, istakao je on.

Josipović je rekao da je Hrvatska država koja poštuje vladavinu prava, a takvu Hrvatsku podržavaju veterani i svi građani.

"Očekujem da će mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti preispitane, pa i odbačene u žalbenom postupku", rekao je Josipović i istakao da, nezavisno od presude, Domovinski rat ostaje pravedni rat u kojem je sačuvana država

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da je osuđujuća presuda hrvatskim generalima, sa obrazloženjem i kaznom, a posebno tezom o zločinačkom poduhvatu, ozbiljan akt koji ga je šokirao.

 

 

 

 

 

 

Pogledajte još