TRAŽI 23 NOVA POKLONA: Advokat iz Rusije tužio Deda Mraza, Vladimir Putin stao u odbranu najpoznatijeg Laponca

Ruski predsednik Vladimir Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare osvrnuo se i na slučaj tužbe koju je protiv Deda Mraza podneo pravnik iz Sankt Peterburga zato što mu nikada nije doneo poklon koji je želeo. Putin je svojim sunarodnicima poželeo da im Deda Mraz ove godine donese sve čemu su se nadali.

Obraćajući se novinarima, na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu na kraju godine, Putin je zamoljen da prokomentariše tužbu Igora Mirzojeva, 37-godišnjeg advokata iz predsednikovog rodnog grada, Sankt Peterburga.

Mirzojev se požalio da mu je Deda Mraz u poslednje dve decenije donosio poklone ispod svakog nivoa i zatražio nova 23 poklona, kao i 10 miliona rubalja odštete (oko 136.000 dolara), piše Raša tudej.

- On je pravnik iz Sankt Peterburga? Ja sam takođe pravnik iz Sankt Peterburga, tako da postoji neka koincidencija – imamo slično poreklo - rekao je Putin.

- Pošto sam i ja pravnik, mogu da igram ulogu branioca Deda Mraza i da podsetim tužitelja da Deda Mraz daruje samo dobre momke i devojke, pa bi trebalo da preispita svoj rad i ponašanje i možda pronađe nedostatke koje su mu bili prepreka da dobije željene poklone - napomenuo je ruski predsednik.

U tužbi Mirzojeva terete se operateri "Otadžbine Deda Mraza", zabavnog kompleksa u centralnom ruskom gradu Veliki Ustjug, u kome je navodno zvanična rezidencija Deda Mraza. Međutim, lokalni zvaničnici rekli su medijima da dokumentacija još nije predata i da sudija tek treba da dâ zeleno svetlo za sudski pretres. Firma je osnovana 1998. godine, a advokat insistira da bi od tada trebalo da dobije odštetu za svaku godinu.

U intervjuu za moskovsku "Komsomolsku pravdu" ranije ove nedelje, Mirzojev je rekao da je u detinjstvu njegov odnos sa Deda Mrazom bio dobar:

- Svake godine sam nalazio poklone ispod jelke. Međutim, otkako sam odrastao, otprilike od 1998. godine, prestao sam da pronalazim poklone.

Nadoknada koju traži očigledno uključuje novi stan, auto, vikendicu i putovanje oko sveta, pored povećanja svog bankovnog računa.

Upitan da li je zabrinut da će Deda Mraz bankrotirati na račun dece koja željno iščekuju poklone, advokat je rekao samo da je "on mađioničar, može da nađe resurse za svačije želje. Mislim da će se Deda Mraz izdržati – i dalje verujem u njega i nadam se da će povratiti moje poverenje".

Mirzojev je navodno pokušao da tuži Deda Mraza početkom godine nakon još jednog razočaravajućeg poklona, i očigledno mu je rečeno da potraži psihološku pomoć.

Deda Mraz, poznat kao "Ledeni otac" ili "Ded Moroz" u Rusiji, deci donosi poklone ne na Božić, kao na Zapadu, već za Novu godinu.

Inače, ovom prilikom Vladimir Putin zahvalio se Deda Mrazu što mu je pomogao da postane predsednik Rusije, gotovo 22 godine od dana njegovog ulaska u Kremlj, 31. decembra 1999. godine.

- Uvek sam imao dobre odnose sa Deda Mrazom. Zahvalan sam mu što mi je pomogao da sa vama razgovoram u svojstvu predsednika, ali sam još više zahvalan ruskom narodu koji mi je ukazao poverenje za tu funkciju - rekao je Putin novinarima koji su ga pitali kakve veze održava sa Deda Mrazom.

Putin je postao privremeni predsednik Rusije posle ostavke Borisa Jeljcina 31. decembra 1999. i od tada upravlja sudbinom zemlje.

- Nadam se da će nam podeliti poklone i ostvariti projekte zemlje i svakog građanina - dodao je Putin na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Izvor: RTS/Danas.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još