RASPRODAJA ISTORIJE: Južna Afrika želi da spreči aukcijsku prodaju ključa Mandeline zatvorske ćelije

Južnoafrički ministar sporta, umetnosti i kulture pozvao je Aukcijsku kuću "Gernzis" da obustavi aukcijsku prodaju ključa zatvorske ćelije Nelsona Mandele, sa obrazloženjem da on "pripada narodu Južne Afrike".

Aukcijska kuća "Gernzis" sa sedištem u Njujorku najavila je da će 28. januara sprovesti "aukciju bez presedana" predmeta koji se odnose na prvog crnog predsednika Južne Afrike, sa još nekoliko predmeta koji bi mogli da pariraju značaju ključa zatvorske ćelije na ostrvu Roben u kojoj je Nelson Mandela proveo skoro dve decenije.

Očekuje se da bi ovaj ključ mogao da dostigne cenu od najmanje milion funti, a sačuvao ga je zatvorski čuvar Kristo Brend, koji je kasnije postao prijatelj sa Mandelom.

Kao odgovor na najavu aukcijske kuće, južnoafrički ministar sporta, umetnosti i kulture, Nathi Mdedva, izdao je saopštenje, u kome navodi da je "neshvatljivo" s obzirom na "bolnu istoriju" ove zemlje, da aukcijska kuća bez konsultacija sa južnoafričkim vlastima ili Muzejom na ostrvu Roben, stavi ovaj predmet na prodaju.

Izvršni direktor Fondacije "Nelson Mandela", Selo Hatang, rekao je da "nije imao pojma" o najavljenoj aukciji i da je o tome saznao iz medija. Prema njegovim rečima, ključ je državna imovina i treba ga vratiti.

Kako je pak, rekao predstavnik aukcijske kuće, čuvaru se obratila dr Makazive Mandela, najstarija ćerka Nelsona Mandele, i zamolila ga da doda ovaj predmet na aukciju koja će se održati 28. januara kako bi pomogao u prikupljanju sredstava za spomen park Mandela u Kunuu.

- Zbog toga je Kristo pristao da ga stavi na licitaciju. Želeo je da na ovaj način sačuva uspomenu na svog prijatelja - rekao je zastupnik Etinger.

Ovaj ključ je u poslednje tri godine bio na zvaničnoj svetskoj izložbi Nelsona Mandele, a Hatang naglašava da izložba nije isto što i "rasprodaja" istorije.

- Izlaganje predmeta na izložbi je način deljenja nasleđa sa svetom. Ukoliko bude prodat, on više neće biti dostupan celom svetu - naglašava predsednik fondacije.

- Možda će nas ovo podstaći kao zemlju da kritički razmotrimo kako poštujemo istoriju svoje borbe.

Na aukciji će se osim ključa zatvorske ćelije, između ostalog, naći i košulja "Madiba", pokloni koje je Mandela dobio od Univerziteta Harvard i Baraka Obame, njegove naočare, ceremonijalne olovke koje je dobio od Džordža Buša Mlađeg i Ujedinjenih nacija i bronzani odlivak njegove pesnice.

Na prodaju će biti i teniski reket i trenažni bicikl koji je Mandela koristio u zatvoru, a koji su mu dodeljeni kao rezultat njegove borbe za bolji tretman i prava zatvorenika.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još