PONOVO RASTE BROJ ZARAŽENIH U SRBIJI: Da li smo na pragu novog talasa?

Broj novih slučajeva koronavirusa u Srbiji u poslednja tri dana beleži rast od oko 20 odsto u odnosu na isti period protekle nedelje, pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Nakon višenedeljnog pada broja novoobolelih, koji je počeo u drugoj polovini oktobra, u subotu 25. decembra prvi put je bilo registrovano više novozaraženih (1.098) nego što je to bio slučaj sedam dana ranije (1.015).

Isti slučaj ponovio se i dan kasnije, s tim što je u nedelju, 26. decembra rast broja novoobolelih u odnosu na nedelju. 19. decembra procentualno bio još veći – 976 naspram 802, što predstavlja rast od oko 22 odsto.

Da se, po svemu sudeći, ne radi o slučajnosti pokazuju i podaci od ponedeljka, 27. decembra, kada je zabeleženo 1.249 novih slučajeva – proteklog ponedeljka taj broj je bio 1.029. Procentualni rast broja novozaraženih ponovo je prešao 20 odsto.

Istovremeno sa povećanjem broja novoobolelih zabeležen je i blagi rast broja urađenih testova, s tim što je poslednjih dana uvećan i udeo kovid pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

Da nas najverovatnije očekuje novi porast broja zaraženih od koronavirusa upozorio je prošle nedelje i epidemiolog Predrag Kon, koji je ocenio da će do povećanja broja novoobolelih doći posle Nove godine po julijanskom kalendaru, odnosno u drugoj polovini januara.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za poslednji utorak u 2021. godini, a kako je najavio direktor vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac dr Zoran Bekić na sednici će biti reči o proslavi Nove godine i produženju važenja kovid propusnica.

Govoreći o omikron soju, dr Bekić je istakao da se zna da se strašno brzo širi, čak pet puta brže nego drugi poznati sojevi i da su simptomi suv kašalj, temperatura, noćno znojenje i bolovi u telu.

Strah od omikron soja koronavirusa

U Srbiji je 23. decembra potvrđen omikron soj koronavirusa, za koji je ustanovljeno da se širi mnogo brže od drugih sojeva virusa.

Da će novi soj virusa dovesti do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema pribojava se i načelnica Službe za endoskopiju i medicinska direktorka u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" dr Aleksandra Pavlović.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još