Crvena jabuka

„Ovaj koncert se sam rasproda“, kazala je uz bezbrižan osmeh Ana Butrić koja je svake godine zadužena za organizovanje kada nam u goste dođe Crvena jabuka. I zaista – Žeri i ekipi niti je neophodan novi album niti neka specjalna reklama da ceo Sava centar, uključujući i prolaze između sedišta, uvek bude krcat. Potrebna je, kao informacija, samo jedna brojka – kog aprila jer su i mesec i mesto dobro poznati.

Čuvar tradicije je i Saša Rađenović. Pesnik koji neumorno prati Crvenu jabuku i ovoga puta je izašao na scenu pre benda i stihovima hita Da mi je do nje“ najavio Žeru koji je na binu stigao iz publike pevajući za početak nešto lagano – „Ukrašću ti snove“.

Svi na noge
Nije ritam neophodan uslov na njihovim koncertima da publika od prve pesme bude na nogama – naprotiv. Bilo bi tako i da se čuje samo „tepih“ klavijatura – kao da publika već dočeka njihov izlazak na scenu sa muzikom u ušima i sa nemirnim nogama. Žeri i njegovom saborcima preostaje samo da odaberu šta će iz prebogatog repertoara te večeri da daruju obožavaocima.

Zna se šta mora da se svira – „Dirlija“, „Bježi kišo s’ prozora“, „To mi radi“, „Volio bih da si tu“, „Nekako s’ proljeća“...“Problem“ je kod onih pesama koje ne zna baš svaki vrabac na grani ali ih vole iskreni, posvećeni „jabukaši“, a takvih je najviše na svakom godišnjem skupu u Sava centru.

Stižu sećanja
Bend je ovoga puta odlučio da se publika malo uželi balada „Uzmi me kad hoćeš ti“, „Da znaš da me boliš“, setne „Stižu me sjećanja“ i još nekih numera koje su minulih godina bile nezaobilazne ali ne i bezbrižne „Da je samo malo sreće“ koja nam je posebno draga zbog „prošlog maja nad Beogradom“.

„Kao što znate – ja sam oženio Dalmatinku“ – rekao je Žera i supruzi ovoga puta posvetio hit iz ’98. – „Vjetar“ a trend prosidbi na sceni nastavljen je i na ovom koncertu. Neznani junak je jasno i glasno zapitao izabranicu srca svog da li bi da se uda za njega ali dotična Bojana nije tako hrabra kao njen dragi da se pojavi na bini niti dovoljno glasna da joj se odgovor sa balkona čuje.

Na bis
Kukamo često da vreme leti, tako nešto se jako dobro oseti na koncertu Crvene jabuke. Publika, odavno navikla na njihove tročasovne nastupe, ni ne primeti da je, recimo, prošlo dva i sata i 15 minuta kada je uz obradu ITD benda „Lagano umirem“ grupa prvi put napustila scenu. Bisevi, doduše, ovoga puta nisu bili uobičajeno dugi – mora da su digli glas radnici Sava centra koji večito zanoće u velikoj sali kada „jabuka“ nastupa pa su sada mogli da se zapute kućama a da im društvo na ulicama Beograda ne prave povratnici iz noćnog života.

Crvena jabuka je ovaj koncert nazvala „Za tvoju ljubav“. Baš tako se zove i album koji je objavljen pre nekoliko dana. Fanovi su dobili celu godinu da spreme gradivo do beogradske koncertne promocije, nema nikakve dileme da će i nove lekcije biti naučene za desetku.

Milan Ćunković

Pogledajte još