CRVENI VEŠ U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI: Šta zapravo znači ova ženska tradicija?

Uoči najluđe noći, postoje mnoga pravila, kojih se većina pridržava. Pored vatrometa, plesa i zabave koji su deo novogodišnjeg veselja, pod "obavezno" spada i donji veš u određenoj boji, bez obzira na to da li ćete Novu godinu dočekati kod kuće ili u nekom izlasku.

Tradicija nošenja crvenog donjeg veša potiče još iz dalekog srednjeg veka, kada nije bilo dozvoljeno nošenje crvene odeće. Tada se crvena boja povezivala s krvlju, đavolom i veštičjim čaranjem.

Ali, ljudi su bez obzira na praznoverja žudeli za nošenjem crvene odeće tokom tamne zime, jer je crvena odeća ujedno bila i simbol života i sunčeve energije.

Crvena boja označava snagu i strastvenost, a znamo i da mnoge kulture veruju u važnost u ove boje.

Ulazak u novu godinu označava novi period, ali često odlučujemo na taj dan da ostavimo iza sebe loše stvari, i da krenemo u nove početke. Praznoverje kaže da nam crvena boja može pomoći u tome, a pored toga postoji i ona dobro poznata izreka da će ulazak u novu godinu u crvenoj boji povećati i sreću u ljubavi.

Crven veš u novogodišnjoj noći biće skriven, često kao zamišljene želje, a može doneti i sreću u ljubavi. Pored toga, svaka žena će se osećati lepo i zagonetno ako na sebi bude imala crveno rublje.

Izvor: Žena.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još