Za koliko novca biste prodali svoju kosu?

Ruskinje, koje moraju da izdržavaju svoje porodice, prodaju svoju kosu za malo novca, dok kompanije, koje preprodaju kose, uloške i perike, zarađuju veliki novac na tome.

Prirodna kosa je u Rusiji veoma tražena roba, posebno zbog toga što je evropsko tržište umetaka od prirodne kose počelo naglo da se širi. Iako je to veoma unosan posao, oni koji kosu prodaju – ne zarađuju mnogo. Među njima je i Ruskinja Katja, koja je došla u Moskvu da unovči svoju lepu, dugu kosu. Za nju je dobila nešto manje od 50 evra.

Preprodavci za kosu jedne osobe dobijaju oko 400 evra, saloni perike nude i za 1000 evra. Tatjana Karelina, ruska stručnjaknja za perike i umetke, koja živi i radi u Velikoj Britaniji, često dolazi u Rusiju i kupuje kosu. “Moje stranke su iznenađene i u isto vreme oduševljene kada im ponudim proizvode od pravih, ljudikih kosa”.

U poslednje vreme žene imaju velikih problema sa svojim kosama, jer često upotrebljavaju farbe i razne kozmetičke preparate. Zato su perike od prave kose veoma tražena roba. Samo prošle godine u preduzeću “Belli Capelli” zabeležili su prihod od 16 miliona dolara!

Poznato je da Ruskinje imaju najkvalitetnije kose, ne farbaju ih i prirodno su plave. S obzirom da žive u veoma siromašnim uslovima, prodaja kose im dođe kao dodatna zarada. Tržište kose postaje sve unosnije, a kao i u svakoj trgovini, najmanje dobijaju oni koji proizvode robu.

(old_image)

Pogledajte još