VAŽNA VEST PRVOG DANA 2022: Početak kraja SMA u Srbiji - testiranje u porodilištu, lek na rođenju

Prva velika vest na samom početku 2022. godine dolazi iz zdravstvenog sektora.

Kako smo u protekloj godini učili na dva primera - vest iz oblasti zdravstva, vest je za celo društvo. Kada je u zemlju stizao soj po soj koronavirusa, a u kafiće, prodavnice, frizerske salone... se uvodile nove mere i proširivale stare, to je primer vesti iz zdravstva koja je menjala društvo. Ovoga puta idemo u istom pravcu, obrnut smer - uvođenje skriniga za bolest koja je odnosila živote, vest je koja će društvu doneti samo dobro.

Kako mediji saznaju, skriningovanje na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) testom iz krvi na rođenju, počeće u prvom kvartalu 2022. godine. Govorimo o bolesti zbog koje je upravo društvo sakupljalo pomoć za lečenje dece u inostranstvu. Tako su iz Srbije put Amerike i Mađarske od 2019. godine krenuli Sofija, Lana, Minja, Anika, Oliver, Gavrilo, Boško i Vanja. Svih osmoro oboleli su od ove retke genetske bolesti sa kojom se u zemlji u proseku rodi šestoro dece.

Šestoro od pobrojanih osam već su primili lek "Zolgensma", koji u našoj zemlji još nije odobren, jer je reč o genskoj terapiji. On se prema sadašnjem iskustvu, prima jednokratno, tj. jednom u životu. U Srbiji su za sada dostupna dva druga leka - "Spinraza" i "Risdiplam" - jednako efektni, ponovo, prema dosad sabranom mišljenju stručnjaka. Prvi se unosi na četiri meseca putem lumbalne punkcije, drugi svakodnevno u vidu sirupa. Uvođenjem skrininga na rođenju, dakle neonatalnog, jedan od dva dostupna leka dao bi se obolelom detetu u prvim danima života. Cilj je da se spreči razvoj ove inače smrtonosne bolesti i pre pojave simptoma, čime bi se spasili mnogi životi.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još