Dvorci Srbije

Srbija nema aristorkratiju u bukvalnom značenju te reči, ali ima dvorce, Bogate i uticajne porodice su od 17. veka gradile dvorce, najpoznatiji je svakako Beli dvor porodice Karađorđević, ali lepi čuveni su i dvorac porodice Dunđerski Fantast, Patrijaršijski dvor, Dvor porodice Obrenović. Samo na teritoriji Vojvodine od 17. do početka 20. veka "nikla" su 72 dvora u stilskom rasponu od baroka do klasicizma.

Iako su mnoga od ovih velelepnih zdanja  zapuštena i uništena posle Drugog svetskog rata, deo je, ipak, obnovljen i otvoren za posetioce i turiste. Svaki od dvoraca ima svoju priču, kako istorijsku, tako i onu vezanu za lokalne legende. Pa ako nemate ideju gde da provedete vikend evo nekih ideja.

Beli dvor

Dvorski kompleks na Dedinju dostupan je javnosti. Kapije kraljevskog imanja otvarene su svakog vikenda do 31. oktobra, a u dvočasovnoj turi posetioci imaju priliku da vide Kraljevski dvor i Beli dvor, kao i mnogobrojna umetnička dela koja se ovde nalaze.

Turistička tura sa vodičem počinje od "Slamnate kuće" koja je prva sagrađena u okviru ovog kompleksa. Posetioci obilaze i Kraljevski dvor, u kome žive prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina. Tu se može videti jedna od pet biblioteka, kao i vredan globus koji je izrađen još u 18. veku.

Posete Belom dvoru se organizuju za najviše 50 osoba u dva redovna termina,  Ulaznica uključuje organizovan autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića. Postoji mogućnost organizovanja vanrednih obilazaka uz prethodnu najavu Kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II na 011 306 4014 ili kancelarija@dvor.rs. Za sve informacije i rezervacije posetioci se mogu obratiti Turističkom informativnom centru u Beogradu, Knez Mihailova 6, 11000 Beograd ili na telefon 011 328 -18 -59; Fax: 011 262 92 53

Fantast

Nalazi se na oko 14 kilometara od Bečeja, u centralnom delu Vojvodine. Čitav kompleks prostire se na oko 65 hektara i obuhvata dvorac, mali kaštel, kapelu svetog Đorđa, ergelu trkačkih konja i park.

Dvorac je podigao poznati vojvođanski veleposednik Bogdan Dunđerski, koji je od oca nasledio 2.600 jutara zemlje između Srbobrana i Bečeja. Kada je sagrađeno, ovo zdanje oslikavalo je svu moć i bogatstvo svog vlasnika, koji se nikada nije ženio i imao je tri velike ljubavi - žene, konje i vino.

(old_image)

Sokolac

Dvor u kojem je grof Ivan Ivanović znao je da pravi raskošne balove. Dvorac je dobio kao miraz oženivši se najstarijom ćerkom Lazara Dunđerskog, koji ga je i izgradio u poslednjim decenijama 19. veka. U dvorcu je sačuvano mnogo originalnih predmeta, među kojima i portret Lenke Dunđerski. Sokolac je proglašen za spomenik kulture 2001. Za ovo zdanje se vezuju dve uzbudljive priče. Prema jednoj, grof Ivanović je na kartama izgubio, ne samo posed, već i ženu Emiliju. Prema drugoj legendi, to se zapravo dogodilo Lazaru Dunđerskom, koji je pogodio jabuku i tako spasao dvorac i imanje.

(old_image)

Patrijaršijski dvor

Zgrada dvora sagrađena je između 1892. i 1895, po projektu Vladimira Nikolića, na mestu gde se nekada nalazio "Pašin konak". Reč je o prvoj rezidenciji poglavara Srpske crkve posle prebacivanja arhiepiskopije iz Peći u Sremske Karlovce. Izgradnja dvora u stilu italijanskih palata poverena je preduzimačima Peklu Beli i Karlu Lereu. Dvorsku kapelu oslikao je Uroš Predić.

Palata Patrijaršije je ne samo administrativno sedište Srpske pravoslavne crkve, već i riznica u kojoj su smeštene dragocenosti, umetnički materijal, ikone, portreti mitropolita i najznačajnijih crkvenih velikodostojnika, različiti predmetni primenjene umetnosti i biblioteka retkih i vrednim rukopisima i stare štampanim knjigama.
Adresa: Kralja Petra I br. 5, radno vreme: radnim danima 8-16, subotom 09-12, nedeljom 11-13. Telefon: +381 11 30 25 136

(old_image)

Letnjikovac Obrenovića

Nadomak Smedereva, u delu grada koji Smederevci znaju kao Plavinac, nedaleko od Beogradskog puta, na brdu sa pogledom na Dunav i banatsku ravnicu, s njegove druge strane, nalazi se Vila Obrenovića. Nekadašnji letnjikovac ove dinastije, kulturni i istorijski spomenik vredan pažnje, dospeo je nedavno u žižu interesovanja šire javnosti prilikom susreta na najvišem nivou predsednika Srbije Borisa Tadića, hrvatske premijerke Jadranke Kosor i premijera Slovenije Boruta Pahora.

(old_image)
 

Pogledajte još