Srbija da ispuni političke kriterijume

BRISEL, 18. aprila 2011. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je u ponedeljak da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom napreduje i da su dve trećine zemalja članica EU već završile ili privele kraju proces ratifikacije tog sporazuma.

Na interparlamentarnom sastanku srpskog i parlamenta EU u Briselu, File je rekao da se iskreno nada da će taj proces uskoro biti završen. "Nadam se da je ovo jedna od poslednjih prilika da vam se obraćam na ovom forumu i da ćemo uskoro pokrenuti zajednički parlamentarni komitet, kao što je predvidjeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je File.

"Znam da Evropski parlament deli ovakav moj stav. Diskusija o rezoluciji koju je pripremio izveštač Jelko Kacin o integraciji Srbije prošlog januara istakla je živo interesovanje parlamenta za sledeći korak - mišljenje o zahtevu za članstvo Srbije", kazao je komesar.

On je naglasio i da je 2011. godina prilika za politiku proširenja celog regiona zapadnog Balkana i naročito Srbije. Komisija aktivno radi na izradi mišljenja, ona je završila analizu odgovora Srbije na upitnik a dodatna pitanja poslata su Srbiji da bi dalje pojasnila odgovore podnesene u januaru, naveo je File.

File je istakao i koliko je, po njegovom mišljenu, vazno da se u Srbiji postigne politička stabilnost i jedinstvo o evropskoj persperktivi. On je rekao da će Srbija biti u stanju da odgovori na visoke zahteve koje je sebi postavila na putu ka EU samo ako pokaže političko jedinstvo i zrelost.

Pogledajte još