Trenutna situacija obeležila razgovore u Briselu

BRISEL/BEOGRAD, 18. aprila 2011. (Beta) - Peti interparlamentarni sastanak Evropske unije i Srbije u ponedeljak je u Briselu protekao u atmosferi koja "nije bila pozitivna niti optimistična", zbog trenutne političke situacije u Srbiji, izjavio je šef Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga.

"Ono što je obeležilo poslepodne je trenutna politička situacija u Srbiji, tome je posvećeno mnogo više pažnje nego unapred dogovorenim temama... Mislim da dan nije protekao u pozitivnoj ili optimističnoj atmosferi... zbog situacije s najvećom opozicionom strankom", rekao je Varga u telefonskoj izjavi agenciji Beta iz Brisela.

Varga, koji predvodi delegaciju srpskog parlamenta, preneo je poruku evropskog komesara za proširenje Štefana Filea upućenu vlasti i opoziciji u Srbiji da jačanje institucija, a ne njihovo slabljenje, predstavlja "zajedničku odgovornost" obe strane.

"Bilo bi celishodnije da opozicija pokuša da otvorena pitanja rešava putem institucija ili procedurama unutar institucija i razgovora s drugom stranom", preneo je Varga reči Štefana Filea upućene opoziciji u Srbiji.

File je, prema rečima Lasla Varge, vladi poručio da proces evropskih integracija ne može da bude uspešan ukoliko nije "inkluzivan" i treba da uključi i predstavnike opozicije, civilnog društva i biznisa. Interparlamentarni sastanak EU-Srbija traje dva dana.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.