Između metafizike i nadrealizma

Promocija monografije "Milan Popović (1915-1969), Između metafizike i nadrealizma", autora Zdravka Vučinića, ponedeljak, 11. februara 2008. godine, u Prodajnoj galeriji Beograd.

U razgovoru o životu i delu originalnog i krajnje zagonetnog, ali i veoma nadarenog umetnika, koji nije pripadao dominantnim tokovima, učestvovali su Olja Ivanjicki, slikar, prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti, Dušica Milanović, urednik feljtona lista "Politika", Dragica Vuković, moderator razgovora i urednik izdanja galerije i autor monografije Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti. 

Kao predstavnik Medijale Olja Ivanjicki je govorila o Popovićevom odnosu prema ovoj grupi, kojoj nije nikada ni pripadao ni zvanično pristupio, ali joj je po senzibilitetu bio veoma blizak. Opšte je poznato da Popović nikada sebe nije smatrao pripadnikom nadrealizma, već je tvrdio da sledi neke svoje unutrašnje porive i imeprative. 

Olja Ivanjicki je ispričala lepu, zanimljivu, ali i tužnu priču o ateljeima, umetnicima, druženjima... u ovoj kući, izrazivši želju za proširenjem galerije (prostor u nivou sadašnje galerije postoji i nije nu u kakvoj funkciji) u fizičkom smislu, ali i u smislu ažuriranja zbirki, monografija, kritika, kataloga... umetnika vezanih za Kosančićev venac.

Prof. dr Jerko Denegri istakao je bitnu činjenicu - da je Popović neopravdano potpuno skrajnut od strane likovne kritike prvih decenija posle Drugog svetskog rata i to je, delom, pripisao samoj njegovoj ličnosti, jer je živeo u svojevrsnoj izolaciju. Ali i pored takve samoizolacije, 14 Popovićevih radova nalazi se u zbirci Muzeja savremene umetnosti, što je potvrda da je privukao pažnju kustosa koji su formirali muzejsku kolekciju.

- Popovićevo slikarstvo, izdvojeno iz glavnih tokova srpske umetnosti u periodu između dva rata, odskakalo je od posleratne umetnosti i onih koji su se dosledno držali modernističke figuracije. Njegov Ikonografski sadržaj svoje izvore traži u antičkoj filozofiji, matematici i astronomiji, i to u onim njihovim saznanjima koja su svoj zagonetan uticaj pokazala u naukama, teologiji i umetnosti srednjovekovne Srbije... - naglasio je Vučinić kao bitno o delu Milana Popovića. 

Nedovoljno proučavanog i vrednovanog stvaraoca, ali poštovanog još za života u krugovima iskrenih posvećenika u pravu umetnost, istinsku slikarsku veličinu, Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti izvukao je iz zaborava, kom smo skloni bez obzira na značaj umetnika i njegovog dela, i dao primer kako se može naučno obraditi, likovno objasniti i kroz priču o životu približiti publici. 

Milan Popović je i svojom biografijom, a vodio je poseban način života, i svojim slikama ili crtežima, do kojih je došao sam, bez uticaja spolja, zasigurno zaslužio i monografiju i ovoliku pažnju, i publiku koja je došla u velikom broju, zainteresovana da čuje nešto novo i zanimljivo od ljudi koji poznaju i Milana Popovića i njegovu umetnost, ali i da na neki način oda počast ovom umetniku, koji nije priznavao nikakve -izme, koga je na poseban način privlačila priroda, ali i nauka, i samo od njih je učio... 

Izdavač je Prodajna galerija "Beograd". Recenziju je napisao prof. dr Zoran Gavrić. Monografija, osim teksta "Između metafizike i nadrealizma" Zdravka Vučinića, sadrži i pisma i telegrame, prepisku s Lubardom, izabrane reprodukcije crteža i slika i tekst Milana Popovića "O sebi i umetnosti". Promociji monografije prisustvovao je i umetnikov sin Askanije Popović. Tiraž je 500 primeraka.

Dragan Kljajić

Pogledajte još