Povećano interesovanje nemačkih firmi za Srbiju

BEOGRAD, 19. aprila 2011. (Beta) - Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas rekao je da osetno raste interesovanje nemačkih firmi za ulaganje u Srbiju i da je od početka ove godine više od 12 kompanija ili počelo da pokreće poslovanje u Srbiji, ili je to najavilo.

U intervjuu za portal EurActiv Srbija (www.euractiv.rs), Mas je rekao da su prošle godine, iako su se još osećale posledice finansijske i ekonomske krize, nemačke kompanije investirale u Srbiju 60 miliona evra.

"Interesovanje raste i to osetno. Prošle godine smo i dalje bili pod uticajem ekonomske i finansijske krize. Ipak smo i u tako teškoj godini imali 60 miliona evra vredne investicije ovde u okviru 10 kompanija koje su došle i investirale. Iako je tek april 2011. već je više od 12 kompanija koje su ili u procesu pokretanja poslovanja ili su nagovestile da to planiraju", rekao je on.

Nemački ambasador je naveo da je ukupna vrednost investicija nemačkih kompanija u Srbiji od 2000. do danas dostigla skoro dve milijarde evra. On je rekao da je, prema najnovijim podacima, Nemačka, ako se u obzir uzmu i izvoz i uvoz, prvi trgovinski partner Srbije, a da, ako se u obzir uzmu pojedinačno, na drugom mestu.

"Naši ekonomski odnosi sa Srbijom su dobri ali ima dosta toga što može biti još bolje i mislim da smo na dobrom putu u tom smislu", rekao je on.

Pogledajte još