EPS potpisao ugovor sa "Simensom"

BEOGRAD, 19. aprila 2011. (Beta) - Elektroprivreda Srbije i kompanija "Simens" potpisali su u utorak ugovor za modernizaciju nadzornog i kontrolnog sistema u Termoelektrani "Nikola Tesla B" u Obrenovcu u vrednosti 9,3 miliona švajcarskih franaka.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je kazao da je to prvi deo ugovora ukupne vrednosti 28,6 miliona švajcarskih franaka, od kojih će 10,5 miliona donirti švajcarska vlada.

"Projektom je predvidjeno povećanje efikasnosti u radu TENT-a B i zaštita životne sredine", istakao je Marković i dodao da će taj projekat biti realizovan do 2013. godine.

Potpredsednik sektora za energiju "Simensa" u Švajcarskoj Reto Nauli kazao je da postoje ekonomski i ekološki razlozi za modernizaciju sistema TENTA B, čija je oprema zasterela.

On je objasnio da će biti smanjena emisija štetnih gasova i omogućena ugradnja najmodernijeg sistema, kako BI TENT B bio najefiksanija elektrana u sistemu EPS-a.

Nauli istakao da je TENT B "srce srpske proizvodnje struje", jer sa dva bloka po 620 megavata obezbedjuje proizvodnju jedne četvrtine struje u Srbiji.

Pogledajte još