Uzlazni odnosi Srbije i Rusije

BEOGRAD, 19. aprila 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u utorak u Beogradu da odnosi Srbije i Rusije idu "uzlaznom putanjom" i najavio podršku Moskve inicijativi Srbije za pokretanje istrage pod mandatom Saveta bezbednosti UN o nelegalnoj trgovini organima na Kosovu.

Posle susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, Lavrov je naveo da su razgovarli o ekonomskim pitanjima koja su bila u žiži prilikom prošlomesečne posete ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji i ocenio da će poboljšanje odnosa dovesti do sporazuma o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije.

Jeremić je rekao da se osim o ekonomiji i energetici razgovaralo i o Kosovu i posebno izveštaju Dika Martija i najavio da će Srbija uskoro pokrenuti predlog u Savetu bezbednosti UN za pokretanje istrage o navodima iz tog izveštaja.

Odgovarajući na pitanje novinara, Lavrov i Jeremić složili su se da jačanje odnosa Srbije i Rusije ne može da ugrozi evropske integracije Srbije.

Lavrov je rekao i da je štrajk glađu i žeđu lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića "unutrašnje pitanje Srbije" i da Rusija računa da će se sve političke snage ponašati "u zakonskim okvirima".

Pogledajte još