MITOVI I LEGENDE: Stari običaji i narodna verovanja za Božić

Najinteresantniji srpski običaji vezani su upravo za Božić i praznike koji ga prate. Tih nekoliko dana oko Božića predstavljaju najlepši i najsvečaniji period tokom čitave godine. Božić je posebno praznik dece i porodice.

Nekoliko starih običaja i narodnih verovanja za Božić u Srbiji:

Ako na Božić padne kiša, veruje se da će uroditi sve što se okopa motikom.

U nekim krajevima veruju da će biti dosta meda u narednoj godini ako badnjak baca varnice sam od sebe.

U okolini Niša zabeležen je običaj da se pre jela svi ukućani istovremeno izuvaju, jer se veruje da bi se zbog toga pilići istovremeno izvodili, žene brzo porađale, krave telile, a ovce jagnjile.

Valja se za Božić ponoviti.

Na jugu Srbije postojalo je verovanje da će devojke i momci koji prespavaju na slami posutoj za Badnje veče usnuti budućeg supružnika.

U nekim krajevima se veruje da ne valja božićnu sveću gasiti duvanjem, već je "umiriti" hlebom natopljenim vinom.

Na Božić valja raditi one stvari koje su nam tokom godine zadavale probleme, da bismo ih u narednoj godini lakše savladavali.

Valja se da se položajnik ogrne guberom da bi bio deblji skorup na kajmaku, a u nekim krajevima veruje se da je dobro izmaći stolicu na kojoj sedi kako bi se sreća zakovala za kuću.

Od Božića do Svetog Stefana ne valja ni da se kuća čisti, a u Vojvodini veruju da za vreme božićnih praznika ne valja lupati na vrata da kokoške ne bi lupale jaja.

Na Božić ne valja pozajmljivati nikom ništa da se ne bi cele godine razvlačile stvari iz kuće.

Izvor: Opušteno.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još