Razvoj Srbije neujednačen

BEOGRAD, 19. aprila 2011. (Beta) - Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović navela je u ponedeljak na Skupštini Interparlamentarne unije (IPU) u Panami da je Srbija "uveliko na putu da dostigne Milenijumske ciljeve razvoja" ali da je razvoj i dalje neujednačen.

Predstavlajući nacionlni Izveštaj o Milenijumskim ciljevima razvoja za 2010. Đukić-Dejanović je rekla da je smrtnost dece ispod pet godina tri puta veća kod Roma u odnosu na opštu populaciju, kao i da skoro 50 odsto romskih porodica žive ispod linije siromaštva, dok je obrazovna pokrivenost visoka na 94,8 odsto.

Među Milenijumskim ciljevima razvoja su iskorenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi, postizanje univerzalnog osnovnog obrazovanja, promovisanje jednakosti polova, smanjenje smrtnosti kod dece, poboljšanje zdravlja majki, borba protiv side, malarije i drugih oboljenja, kao i obezbeđenje ekološke održivosti.

Na panel diskusiji "Prevazilaženje barijera: Dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva i jednakosti za decu" u organizaciji UNICEF-a i IPU-a, Đukić-Dejanović je rekla da se Skupština Srbije u velikoj meri angažuje na pitanjima promocije i zaštite prava deteta.

Pogledajte još