Srbija u veoma dobrom društvu

U Krasnodaru će u junu biti organizovana Nacionalna izložba Srbije, gde je, prema rečima predsednika PKS-a, obezbeđen štand od više od 1.000 kvadratnih metara kako bi predstavljanje bilo što kvalitetnije pripremljeno.

U moskovskom "Ekspocentru" otvoren je 15. međunarodni sajam prehrambenih proizvoda, napitaka i sirovina za njihovu izradu "Prodekspo − 2008", gde se na štandu Srbije, u organizaciji Privredne komore, predstavilo 15 domaćih proizvođača. Pomoćnik ministra trgovine i usluga Mihajlo Vesović, koji s predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Milošem Bugarinom predvodi delegaciju srpskih privrednika, ocenio je da se Srbija, "s obzirom na uslove u kojima privreda funckioniše i na to da je Moskva jedno od najzahtevnijih tržišta, a ovakav sajam izuzetno skup, predstavlja na dobar i solidan način“. 

- Postoji određeni vizuelni identitet koji forsira Komora. Mislim da je veoma značajno što smo tu, što imamo kontinuitet, a kada posmatramo štandove − oko nas su Poljska, Bugarska ili Estonija − možemo da kažemo da smo u dobrom društvu - rekao je Vesović Tanjugu, dodajući da je ponuda izuzetno bogata i raznolika. On je istakao da je to dobar put i da smatra da će država svojim udelom u budućim nastupima želeti da podigne nivo marketinga kojim se predstavljamo. Vesović je dodao da je u tom smislu i projekat brendiranja Srbije usmeren na povećanje našeg prisustva na međunarodnim sajmovima i podizanje kvaliteta izlaganja na viši nivo. 

Naglašavajući da je srpska privreda na "Prodekspu" prisutna već tradicionalno, predsednik PKS-a izrazio je očekivanje da će i učešće srpskih privrednika na sajmu i cela petodnevna poseta biti veoma korisni i dodao da je cilj zajedničkog nastupa bolje predstavljanje srpske privrede. Delegacija PKS-a i Ministarstva trgovine posetiće narednih dana Privrednu komoru Rusije i sastati se s njenim predsednikom Jevgenijem Primakovom, razgovarati s privrednicima iz Srbije koji rade u Moskvi i posetiti moskovsku privrednu komoru. Članovi delegacije otputovaće i u pokrajinu Krasnodar, gde će s predstavnicima pokrajinske privrede i administracije razgovarati o mogućnostima za razvoj saradnje. 

Bugarin je naglasio da je jedan od značajnih ciljeva posete potpisivanje sporazuma o saradnji PKS-a sa Privrednom komorom pokrajine Krasnodar, gde delegacija putuje sutra, uz već postojeće sporazume nacionalnih i više regionalnih komora. U Krasnodaru će u junu biti organizovana Nacionalna izložba Srbije, gde je, prema rečima predsednika PKS-a, obezbeđen štand od više od 1.000 kvadratnih metara, da bi predstavljanje bilo što kvalitetnije pripremljeno. Predsednik PKS-a rekao je da je cilj posete i susreta sa sagovornicima u Rusiji maksimalno promovisanje srpske privrede i kvalitetnog i organizovanog nastupa na ruskom tržištu, i izrazio nadu da će preko proizvoda, usluga i znanja koje možemo ponuditi moći da bude smanjen veliki deficit Srbije u razmeni s Rusijom. 

Na sajmu učestvuju "Eko pak" − Vladičin Han, zemunski ITN, "Prima produkt" − Subotica, "Flores" − Divostin, PIK "Južni Banat" u Beloj Crkvi i šabačka "Galeb grupa". Svoje proizvode na prestižnom ruskom sajmu predstavio je i "Fudlend" − Beograd, NIS iz Novog Sada izložio je fruškogorsku vodu za piće "jazak", a učestvuju i "Mlekoprodukt" − Zrenjanin, "Ari NOVA" − Arilje, "Aleva" − Novi Kneževac, kruševački "Rubin", "Kras − BEO" − Beograd, novosadska "Neoplanta" i "Čačanska jabuka". Na sajmu, koji traje do petka, prepune police štanda Srbije krase, između ostalog, čačanske jabuke i u Srbiji dobro poznati brendovi "Aleve", "Rubinovog" vinjaka, "Neoplantinih" suhomesnatih proizvoda, sireva "Mlekoprodukta". 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još