Inflacija se vraća u ciljani okvir u prvoj polovini 2012.

BEOGRAD, 20. aprila 2011. (Beta) - Narodna banka Srbije očekuje će se inflacija u Srbiji vratiti u granice ciljanog okvira u prvoj polovini sledeće godine i na kraju 2012. godine približiti srednjoj vrdnosti cilja od četiri odsto.

Brzina vraćanja inflacije ka cilju zavisiće u velikoj meri od uspešnosti nove poljoprivredne sezone, navodi u pismu guvernera NBS Dejana Šoškića upućenog premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću zbog toga što je inflacija šest meseci uzastopno viša od cilja.

U pismu objavljenom na sajtu NBS (www.nbs.rs) navodi se da se značajno smanjenje inflacije očekuje se od sredine 2011. ukoliko nova poljoprivredna sezona bude uobičajena, a eventualno slabija sezona od prošlogodišnje mogla bi da odloži i uspori taj proces.

Kako se ocenjuje, time bi se uz održavanje planirane politike dohodaka doprinelo efikasnosti mera monetarne politike i izbegle njene nagle promene zbog fluktuacija inflacije i inflacionih očekivanja, što bi dodatno doprinelo makroekonomskoj stabilnosti, očuvanju rasta ekonomske aktivnosti i zaposlenosti.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.