ZA KRŠENJE MERE PREDVIĐENE VISOKE KAZNE: U Rumuniji zabranjene platnene zaštitne maske

U Rumuniji su stupile ne snagu oštrije mere vlade protiv kovida-19, uvedene usred zabrinutosti da bi sledeći talas virusa mogao da preoptereti zdravstveni sistem zemlje.

Nove mere predviđaju obavezno nošenje maski na otvorenim i u zatvorenim javnim prostorima, a zabranjene su i tekstilne maske. Za kršenje ove mere predviđena je kazna do 500 evra, saopštile su vlasti.

Radno vreme barova i restorana je do 22.00, ali radiće sa 50 ili 30 odsto kapaciteta u zavisnosti od stope infekcije u oblasti gde se nalaze, a za ulazak su potrebne kovid propusnice.

Isto važi i za sportske događaje, teretane i bioskope. U međuvremenu, karantin i periodi izolacije su skraćeni.

Sredinom decembra, Rumunija je prijavljivala manje od hiljadu infekcija dnevno, ali je tokom protekle nedelje taj broj porastao na oko 6.000. To je najveći broj infekcija od početka novembra kada je broj zaraženihpočeo da opada posle teškog četvrtog talasa virusa.

Stotine hiljada Rumuna došlo je kući da provede zimske praznike, uglavnom iz Zapadnih zemalja, što je izazvalo zabrinutost zbog opasnosti od omikron soja koji se brzo širi. Rumunija je do sada potvrdila gotovo 300 slučajeva zaraze omikronom.

Ministar zdravlja Aleksandru Rafila rekao je da je Rumunija "već u petom talasu pandemije" i da se očekuje da će omikron uskoro postati dominantni soj virusa.

Oktavijan Jurma, lekar i statističar zdravstvene zaštite, rekao je da su nove mere "uglavnom kozmetičke" i uporedio ih sa "davanjem aspirina pacijentu sa rakom".

- Mere nikada nisu imale za cilj da ograniče pandemiju, već da stvore iluziju da se preduzima nešto više u odnosu na period kada je delta soj bio dominantan - rekao je Jurma za "AP".

On je upozorio da će se Rumunija ponovo suočiti sa rekordnim brojem hospitalizacija, obolelima kojima će biti neophodna intenzivna nega, ali i velikim brojem smrtnih slučajeva.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još