Poljoprivreda neiskorišćena šansa Srbije

BEOGRAD, 20. aprila 2011. (Beta) - Poljoprivreda je srpska izvozna šansa i najznačajnije područje evropske integracije, ali su njeni potencijali i dalje neiskorišćeni, a podrška njenom razvoju nedovoljna, ocenjeno je u sredu na konferenciji o agrobiznisu u jugoistočnoj Evropi.

"Proces evrointegracija je miljama ispred rezultata koje ostvaruje domaća poljoprivreda, naročito u domenu harmonizacije domaćih propisa i administrativnim kapacitetima", rekao je saradnik u Centru za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković na skupu koji je održan u Beogradu u organizaciji Konferens ripablik.

On je podsetio da je stopa pada poljoprivredne proizvodnje u Srbiji prošle godine bila 1,5 odsto, da je agrar u bruto domaćem proizvodu (BDP) učestvovao sa 12,1 odsto, u prehrambenoj industriji 4,8 procenata, a ukupna ostvarena vrednost u te dve oblasti bila 7,3 milijarde dolara.

Dodao je da su takvi rezultati posledica poremećene strukture poljoprivredne proizvodnje, u kojoj je učešće stočarstva, kao bazne grane agrara, dvostruko manjih od potrebnog i iznosi 30 odsto.

Pad proizvodnje u stočarstvu, kako je dodao, prati i pad potrošnje mesa u Srbiji koji na godišnjem nivou iznosi 43 kilograma po glavi stanovnika.

Stanković je dodao i da se u Srbiji za hranu daje 41,2 odsto prosečne zarade, dok je u Evropskoj uniji (EU) taj izdatak 16 odsto zarade.

Pogledajte još