Status kandidata zavisi od rezultata

BEOGRAD, 20. aprila 2011. (Beta) - Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer u sredu je rekao da je neophodno da Srbija ostvari rezultate u sprovođenju reformi da bi dobila status kandidata i izjavio da je u izvesnoj meri optimista da će se to i ostvariti.

"Status kandidata nije nešto što se dobija već mora da se zasluži ... Mi radimo naporno sa ovdašnjim vlastima kako bi napredovali u reformama. Vidim da se dosta aktivnosti preduzima kako bi se napredovalo u reformama. Optimista sam u razumnoj meri da se to može ostvariti", rekao je Dežer novinarima.

Nakon predstavljanja 10. izdanja priručnika "Evropa od A do Š", on je rekao da ima dosta pitanja koja moraju da se reše, a na koje je ukazao evropski komesar za proširenje Štefan File u Skupštini Srbije prilikom posete Beogradu.

Na ocenu da su srpski politčari uvereni da će Srbija dobiti status i da je stvorena takva atmosfera, Dežer je naglasio da se ništa ne podrazumeva, dodajući da je potrebno usvojiti niz zakona i sprovesti reforme, poput reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i izmena izbornog zakona.

"Moramo videti da je napredak napravljen u svim ovim oblastima pre nego što uverimo 27 članica da je Srbija spremna da preduzme naredni korak u procesu proširenja", rekao je Dežer.

Pogledajte još