Australija se izvinila Aboridžinima

KANBERA, 13. februara 2008. (Beta-Rojters) - Australija se danas izvinila za istorijsko loše postupanje sa Aboridžinima, najavljujući novo doba u rasnim odnosima.

Australijski premijer Kevin Rud izvinio se u ime parlamenta članovima Ukradene aboridžanske generacije, koji su nasilno odvojeni od svojih porodica i zajednica u vreme dok su bili deca, a kao deo stare asimilacione politike.

"Danas se parlament ujedinio kako bi ispravio veliku nepravdu", rekao je Rud u parlamentu. "Izvinjavamo se zbog zakona i politike bivših saziva parlamenta i vlada, koje su izazvale duboku tugu, patnju i gubitak kod australijskog domorodačkog stanovništva", rekao je Rud.

On je tri puta rekao "izvinite" Ukradenoj generaciji i njihovim porodicama, naglašavajući da je stara politika ostavila mrlju na duši Australijanaca, koja nikada neće moći da bude otklonjena. Više od 7.000 ljudi okupilo se ispred parlamenta, kako bi preko video bima pratilo izvinjenje. Izvinjenje je došlo 11 godina pošto je izveštaj o nekadašnjoj asimilacionoj politici pokazao da je jedno od troje, a kasnije i jedno od desetoro aboridžinske dece, odvajano od svojih porodica između 1910. i 1970. godine.

Pogledajte još