Da Vinčijeva slika prvi put izvan Poljske

VARŠAVA, 20. aprila 2011. (Beta) - Posle dugotrajnih sporova, poljske vlasti odlučile su da dozvole da jedna od najdragocenijih slika koju ta zemlja poseduje, "Dama sa hermelinom" Leonarda da Vinčija, bude izložena u inostranstvu.

Odluku o tome da "Dama sa hermelinom" prvi put otkako je stečena napusti Poljsku na devet meseci saopštio je u sredu zamenik ministra kulture i generalni konzervator Pjotr Žuhovski.

Presudnu ulogu u odluci ministarstva da dozvoli izlaganje slike iz 15. veka u Madridu, Berlinu i Londonu imala je lična molba Karola Čartoriskog, osnivača fondacije poljske plemićke porodice Čartoriski koja je vlasnik dela, rekao je Žuhovski.

Da Vinčijeva slika će od sredine maja biti izložena u Madridu, od avgusta u Berlinu i od novembra do februara 2012. godine u Londonu, kao deo izložbe posvećene slavnom slikaru u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Zvaničnici poljskog ministarstva kulture, Fondacije prinčeva Čartoriskih i Narodnog muzeja u Krakovu potpisali su specijalni memorandum kojim je određeno da će "Dama sa hermelinom" posle te tri izložbe biti vraćena u Krakov. Prema memorandumu, slika narednih 10 godina neće biti izlagana van granica Poljske.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.