O moći Internet oglašavanja na forumu "Digital Day 2011"!

IAB (Interactive Advertising Bureau) je konačno stigao i u Srbiju čime je označen početak nove ere za promociju i razvoj tržišta digitalnog marketinga! Pogledajte našu foto galeriju!

Na forumu "Digital Day 2011", održanom 20. aprila u Sava centru, prisustvovali su i aktivno učestvovali brojni stručnjaci iz oblasti digitalnog i interaktivnog marketinga i advertajzinga, kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

Na prezentacijama, panelima i razgovorima predstavnici IAB-a iz više evropskih zemalja, zajedno sa predstavnicima srpskog IAB-a (Interaktivni advertajzing biro) koji funkcioniše od marta ove godine, došli su do niza bitnih zaključaka koje obuhvata činjenica da i naša zemlja sve brže ulazi u digitalnu eru i da je pravo vreme da se i na tom polju počne sa organizovanim delovanjem.

Asocijacija IAB Serbia okupila je kompanije koje su u proteklom periodu dale najznačajniji doprinos razvoju digitalnog tržišta kod nas i među prvima su koji su primetili moć Interneta. Osnivači IAB Serbia su Httpool Online Advertising, Omnicom Solutions, Trident Media Group (u okviru koga posluje i Nadlanu.com!), Ringier Axel Springer, B92, Direct Media, Media House i One Media (Zenith Optimedia), a nosioci inicijative za osnivanje ove asocijacije su predstavnica kompanije Httpool i izvršni direktor IAB Serbia - Gabrijela Stjepanović, i generalni direktor Trident Media Group i predsednik skupštine ove asocijacije - Uroš Ignjačević.

Upravo osvešćivanje kako oglašivača, tako i agencija i korisnika Interneta u Srbiji, praćenih neophodnim struktuiranjem tržišta jeste jedan od ključnih ciljeva osnivanja IAB Serbia.

Misija osnivanja srpske asocijacije IAB je promocija digitalnih medija i prednosti u oglašavanju koje pružaju u odnosu na standardne vidove poput štampe i televizije.

Zajednički zaključak svih osnivača IAB Serbia, koji su svoje stavove izložili na panelu, jeste da je u našoj zemlji neophodna sistematska edukacija svih angažovanih u ovoj sferi biznisa, ali i da što pre treba da se pridružimo svetskom tokovima koji podrazumevaju sve veći investiranje u online oglašavanje. Naravno, primećen je i niz "kamena spoticanja" u efikasnom ostvarivanju te misije, poput nedovoljnog poznavanja mogućnosti online oglašavanja od strane kompanija zbog slabe edukovanosti, kao i postojanje realnih tehničkih problema vezanih za Internet konekcije u Srbiji i imovinsko stanje građana koje utiče na njihovu opremljenost novijim kompjuterima.

Na svetskom nivou, IAB je osnovan najpre u SAD, koje su sve do prošle godine bile najrazvijenije tržište online oglašavanja na svetu. Međutim, angažovanje tima IAB Europe jedan je od razloga zašto se evropsko tržište online oglašavanja izjednačilo sa dominantnim američkim.

Dolaskom IAB-a u Srbiju, svi prisutni na forumu "Digital Day 2011" su se složili, digitalni marketing će i na ovim prostorima dobiti asocijaciju koja će osnažiti ovu sferu biznisa i stvoriti svojevrsnu "digitalnu budućnost Srbije", kako je uostalom danas u svim razvijenim zemljama sveta.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.