PRAVILNO IH IDENTIFIKUJETE: Ne postoji samo jedna, već pet vrsta afera

Pravilno identifikovana afera može vam pomoći a donesete ispravnu odluku po pitanju toga da li ostati u braku ili otići?

Kada govorimo o preljubi u braku i koristimo reč "afera" ne osvrćemo se mnogo na njeno obrazlaganje. Dok je jednima prevara prevara i preko nje ne prelaze, mnogi veruju da nije isto ako vas neko prevari nakon burne svađe sa nekim nasumičnim strancem i ako afera sa drugom osobom traje godinama.

Ukoliko verujete da razlika postoji, onda vam pravilno identifikovana afera može vam pomoći da donesete ispravnu odluku po pitanju toga da li ostati u braku ili otići?

AFERA ZVANA – DVOSTRUKI ŽIVOT

Ova vrsta afera se javlja kod osoba koje su veoma malo emocionalno vezane za svog partnera. Njihov brak više liči na poslovno partnerstvo. Iako su možda posvećeni svom braku i čine ga uspešnim, oni u isto vreme žude za nečim što u braku nemaju. To su najčešće intimnost, romantika i razumevanje. Njihova posvećenost osobi sa kojom su u braku ih sprečava da je napuste, zbog čega se opredeljuju za dvostruki život, piše Ženski magazin.

EMOCIONALNA – NEFIZIČKA AFERA

Ova vrsta afere može biti podjednako, ako ne i više, šokantna i destruktivna od seksualne afere. Nedostatak fizičkog kontakta u ovom slučaju koristi se kao izgovor zbog kog to nije afera. Ljudi uključeni u emocionalne afere svoje postupke pravdaju rečima da nisu oni krivi što je njihov najbolji prijatelj suprotnog pola. Pojedini čak i duboko veruju u te reči, i nisu ni svesni da varaju svog partnera. Iako muško-ženska iskrena prijateljstva zaista postoje, emocionalna afera seže dublje od toga.

OPORTUNISTIČKA AFERA ZA JEDNO VEČE

Ova vrsta afere je obično neplanirana i posledica je impulsivne odluke, donešene u pogrešnom trenutku. Poslovna putovanja ili noćni izlasci su oni kada se ovakve afere najčešće događaju. Iako se može dogoditi da ovakva afera bude sa nekim koga osoba poznaje, najčešće je u pitanju stranac. Alkohol i opijati različitih vrsta doprinose upuštanju u ovakve afera, ali i svađa sa trenutnim partnerom.

AFERA KOJA PREDSTAVLJA IZLAZNU STRATEGIJU IZ BRAKA

Kao što sam naziv ove afere kaže, ona se događa u braku kojim je osoba nezadovoljna i koja oseća da više nije zaljubljena u svog supružnika. Ovakve osobe izjavljuju da osobu sa kojom su u braku doživljavaju kao brata ili sestru. Možda svoj brak vide kao ćorsokak i afera im služi kao izlazna strategija za izlazak iz braka u koji su zalutali.

SERIJSKA VARIJANTA AFERE – VARANJE KOJE SE PONAVLJA

Do ove vrste afere obično dolazi kada je seksualna zavisnost prisutna kod osobe koja je u braku. Čak i ako sebe opisuje kao nekog koje je srećan izborom svog bračnog druga, data osoba ne uspeva da se odupre svojim opsesivnim potrebama i kompulsivnom ponašanju. Možda vam je teško da poverujete, ali ovaj oblik zavisnosti je stvaran i osobama je zaista teško da ga kontrolišu.

Izvor: Ženskimagazin.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još