Za haške optuženike 19 miliona dinara

BEOGRAD, 21. aprila 2011. (Beta) - Direktor Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je da je prošle godine za pomoć haškim optuženicima Srbija isplatila 19 miliona dinara.

"U 2010. godini, svi haški optuženici koji su ispunjavali uslove za dobijanje ove pomoći, njih ukupno 21, dobili su 19 miliona dinara", rekao je Ignjatović za list "Politika".

On je rekao da se pomoć koju dobijaju haški optuženici iz Srbije ne odnosi na finansiranje odbrane, jer onima koji to sebi ne mogu da priušte odbranu plaća Haški tribunal.

Uz uslov da su se dobrovoljno predali haškom sudu, ili da borave na teritoriji Srbije jer su privremeno pušteni na slobodu, haški optuženici imaju pravo na naknadu dela troškova boravka u pritvoru tribunala.

"Naknada dela troškova boravka u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog tribunala optuženih koji su se dobrovoljno predali iznosi 200 evra mesečno", rekao je Ignjatović.

Haški optuženici imaju pravo i na nanadu putnih troškova članova uže porodice za posete u haškom pritvoru, a na teret držve padaju i troškovi puta i odlazaka optuženih na statusne konferencije i suđenja.

Pogledajte još