HORMONI: Kako utiču na našu kožu i možemo li ih negom "ukrotiti"?

Hormoni upravljaju neophodnim procesima u telu, ali postoji li bilo šta što im može omogućiti da rade svoj posao bez kolateralne štete koja se manifestuje u vidu bubuljica, bora, opuštenosti i drugih nepoželjnih promena na koži? Evo šta kažu eksperti...

Hormoni i te kako utiču na našu kožu, a drastične promene u njenom kvalitetu posebno su primetne tokom menopauze, od sredina četrdesetih i u pedesetim godinama. Sniženi nivo estrogena utiču i na proizvodnju kolagena i elastina, slabeći dermis i smanjujući nivo hidratacije. To prouzrokuje pojavu finih bora, kao i gubitak volumena i elastičnosti, što svakako može biti traumatično iskustvo. Kada primete ove simptome, mnoge žene kažu da se osećaju kao da su za deceniju ostarile preko noći. A proizvodi koje su dotad koristile očigledno nisu dorasli zadatku. No, na stranom tržištu mnogo je proizvoda koji mogu biti od pomoći, a sve ih željno očekujemo i na rafovima naših apoteka, parfimerija i drogerija.

Hormoni – izbliza!

Šta su tačno hormoni?

Hormon je protein koji kontroliše način na koji rade vaše ćelije. Iako svaka ćelija ima genetski materijal neophodan za proizvodnju hormona, oni koji deluju na kožu pretežno proizvode nadbubrežne i hipofizne žlezde, smeštene u mozgu i polnim gonadama (testisi i jajnici). Postoji nekoliko životnih perioda tokom kojih proizvodnja hormona opada i raste – prepubertet, pubertet, trudnoća, posttrudnoća, perimenopauza i menopauza. Tokom ovih perioda ljudi su skloni da primete promene na svojoj koži – od izbijanja akni do ekstremne suvoće kože.

Na koji način prouzrokuju štetu?

Uprkos svemu što se čini, ovim proteinima nije namera da unište vaš ten. Često su promene koje uočavate samo nuspojava hormona koji su aktivni na drugim mestima u telu. Na primer, tokom trudnoće, uobičajeno je da se aktiviraju hormoni koji proizvode melanin. Ali kad fetus koji se razvija više ne apsorbuje višak melanina u majčinom sistemu, on se može zadržati i manifestovati na koži kao melazma (tamne mrlje koje se nazivaju i „trudnička maska“). To, između ostalog, uzrokuje i tamnjenje bradavica, što je pak dobro za novorođenče, koje tako može lako da locira odakle dolazi njegov obrok. Zatim, tokom perimenopauze i menopauze, hormoni zaduženi za menstrualni ciklus i reprodukciju postaju neuravnoteženi i, na kraju, opadaju, što dovodi do toga da lojne žlezde kože podstiču stvaranje bubuljica, nakon čega se potpuno deaktiviraju, što prouzrokuje pak suvoću kože.

Možemo li ih negom „ukrotiti“?

Dermatolozi su dugo propisivali pilule za kontracepciju s ciljem usmeravanja rada hormona koji regulišu menstrualni ciklus (takođe i pojavu akni), kao i hormonsku terapiju – kako bi ublažili suvoću koja muči žene u menopauzi. Ali postoji i mnogo novih topikalnih tretmana koje vredi isprobati. Neki od njih sadrže supstance koje oponašaju rad pravih hormona na vašoj koži. Prednost njihovog korišćenja je to što mogu da dosegnu do osnovnog uzroka problema. Linija za negu kože Dr. Gabriel sadrži estrogen na biljnoj bazi, zvani genistein, koji funkcioniše identično kao estrogen prirodno proizveden u telu, s tim što on deluje samo lokalno, tamo gde se primenjuje. Kao veoma efikasan pokazao se Inflam-Aging Night Repair Treatment (drzenovia.com) sa antioksidansima koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala. Drugi pristup: Emepelle Eye Cream (emepelle.com) sadrži patentirani sastojak koji pomaže u obnavljanju funkcije kože kojoj nedostaje estrogena. Na stranom tržištu postoji još proizvoda koji ublažavaju simptome hormonskih fluktuacija. Pause Well-Aging Detox Serum (pausewellaging.com) sadrži peptide koji obnavljaju kolagen i reparativne antioksidanse za rešavanje problema tanke, opuštene kože i gubitka njenog sjaja. A Payot Paris My Period La Cure (us.payot.com) serija je od devet seruma koji se primenjuju počevši od prvog dana ciklusa, kako bi se koža ponovo izbalansirala. Dermatolozi se, takođe, okreću injekcijama na bazi hijaluronske kiseline, kao što je Juvéderm Volite. Istraživanje je pokazalo da ovaj filer pojačao hidrataciju kože za devet meseci. Na kraju, za simptome perimenopauze, kao što su valunzi izazvani hormonskim fluktuacijama, tu je Vomaness Gone in a Hot Flash (vomaness.com)

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još