Manje knjiga zbog lošeg standarda

BEOGRAD, 21. aprila 2011. (Beta) - Građani Srbije manje kupuju knjige u poređenju s periodom od pre pet godina, a kao osnovni razlog za to navode nedostatak novca i pad standarda, pokazalo je istraživanje obavljeno za potrebe Narodne biblioteke Srbije.

Knjigu je tokom proteklih godinu dana kupilo 41 odsto stanovnika, što je za četiri procenta manje nego 2006. godine, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Narodnoj biblioteci Srbije direktor Preduzeća "MC Most" iz Beograda Aleksandar Drakulić.

Televizija, novine i prijatelji tri su najvažnija načina na koja se gradjani informišu o novim knjigama, a najradije ih kupuju u knjižarama i od uličnih prodavaca. U poredjenju s 2006. godinom, znatno je porastao procenat gradjana koji knjige kupuju u knjižarama - pre pet godina bilo ih je 47 odsto, a u 2011. za 10 procenata više.

Porast kupovine knjiga zabeležen je i kod uličnih prodavaca - osam odsto u 2006. i 12 odsto u 2011. godini, dok je prodaja knjiga na sajmovima i na kioscima znatno opala u poredjenju s periodom od pre pet godina. Ispitanici su kao najvažniji razlog za kupovinu knjige naveli sadržaj, a često je kupuju i kao poklon. Najpopularnija vrsta knjiga je beletristika.

Veoma je primetan pad kupovine knjiga zbog posla ili obrazovanja, kao i interesovanje kupaca za stručne knjige, publicistiku, rečnike, enciklopedije i atlase, rekao je Drakulić. Prema njegovim rečima, to se može objasniti činjenicom da sve veći broj gradjana koristi internet, na kojem je dostupan veliki broj informacija iz raznih stručnih oblasti.

Pogledajte još