Uvozi se 200.000 tona pšenice

Kada je reč o ceni pšenice, mi ne možemo biti van tokova na svetskom tržištu, na kojem ona premašuje i 350 dolara po toni, što je nezabeležno. Do pre četiri-pet dana cena pšenice na našem tržištu nije bila najviša u Evropi. To je samo posledica trenutnog odnosa ponude i potražnje − izjavio je za "Privredni pregled" Milan Prostran, sekretar za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije. 

Do takvog rasta cena pšenice na svetskom tržištu došlo je iz nekoliko razloga. Prvo, pšenica je manje rodila, a postoji visoka tražnja za njom, pre svega azijskih zemalja. Osim toga, u poslednje vreme veće količine žita bile su usmeravane i za proizvodnju biodizela, pa je sve to uticalo na rast cena. Uostalom, treba shvatiti da je i u svetu prošlo vreme jeftine hrane. 

- PKS je još pre pet-šest dana uputila pismo vladi sa zahtevom da omogući bescarinski uvoz između 100.000 i 200.000 tona pšenice − kaže Prostran i objašnjava da je carina sada visokih 30 odsto, pa bi njeno ukidanje nekog i podstaklo na uvoz. Pored toga, naš sagovornik podseća da i država ima pšenice u rezervi i trebalo bi da interveniše na tržištu, ali i s tom merom treba racionalno postupati. Sada je najbitnije, ističe Prostran, da država preduzme mere, a to je i najavila, da se pšenica koja je jesenas zasejana na 462.000 hektara prihranjuje i da se obezbede subvencije za mineralno đubrivo i naftu, kako bi prinosi bili bolji. 

Ono što je takođe izvesno jeste da će pšenica biti skupa i u žetvi. Vlada će produžiti Uredbu o zabrani izvoza za još tri meseca, potvrdio nam je Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. Vlada će omogućiti i bescarinski uvoz najviše 200.000 tona pšenice. To, međutim, ne znači da će ona biti jeftino plaćena, ali će sigurno omogućiti da cena pšenice u Srbiji bude bar na nivou koju ima u regionu − smatra Golubović. Golubović najavljuje da će već danas na posao sagledavanja marži u lancu od proizvodnje do trgovine krenuti nadležni inspektori, kako bi se onemogućilo ubiranje ekstraprofita.

("Pregled")

Pogledajte još